Reprezentanţii ARB şi BNR: Insolvenţa persoanelor fizice, aplicată doar cu studiu de impact şi fără presiunea timpului

Autor: Alina Novaceanu Postat la 21 ianuarie 2015 40 afişări

Reglementarea insolvenţei persoanei fizice trebuie făcută cu un studiu de impact, fără presiune de timp, pentru menţinerea disciplinei de plată şi "evitarea hazardului" în rândul debitorilor, spus miercuri, la Comisia juridică a Camerei, reprezentanţii ARB şi Băncii Naţionale.

Legea insolvenţei persoanei fizice trebuie să instituie un echilibru între debitori şi creditori, "pentru menţinerea disciplinei de plată şi pentru evitarea hazardului în rândul debitorilor", a afirmat Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB.

"ARB propune iniţiatorilor analiza modificărilor şi completărilor aduse de comunitatea bancară iniţiativelor legislativelor privind insolvenţei persoanelor fizice, pentru menţinerea disciplinei de plată şi pentru evitarea hazardului în rândul debitorilor. Comunitatea bancară înţelege foarte ferm că practica din UE şi efectele crizei economice mondiale, urmate şi de evoluţia cursului de schimb conduc la spre implementarea unei legi a insolvenţei persoanei fizice şi în România. ARB susţine ca forma legii insolvenţei persoanei fizice să instituie un echilibru între debitori şi creditori şi aplicarea legii să fie atent supravegheată şi eventualele excese să fie sancţionate", a spus Dănescu.

El a avertizat că impactul unei reglementări privind insolvenţa persoanei fizice, fără a ţine cont de opinia comunităţii bancare, va afecta indicatorii de prudenţă bancară.

"Impactul unei reglementări fără a ţine cont şi de poziţia comunităţii bancare constă în afectarea indicatorilor de prudenţă bancară şi reducerea creditării persoanelor fizice. Reglementarea insolvenţei persoanelor fizice trebuie însoţită de un studiu de impact riguros, care să arate impactul global pe care îl produce, având în vedere că se adresează tuturor categoriilor de creditori ai persoanelor fizice. O eventuală modificare legislativă trebuie să aibă la bază un porces temeinic care să aibă la bază o cercetare riguroasă şi aportul tuturor instituţiilor implicate, să nu fie influenţată de presiune de timp", a adăugat Dănescu.

Alexandru Păunescu, director în Direcţia Juridică a BNR a spus că un astfel de act normativ trebuie să asigure în primul rând o stabilitate financiară prin disciplina de plată.

"Trebuie să ne asigurăm că se evită hazardul moral şi abuzuri din partea debitorilor, în vederea debitării subminării disciplinei de plată. Fac o propunere de constituirea unei comisii formată din reprezentanţii tuturor părţilor implicate sau prin emiterea unei noi propuneri de act normativ, fără grabă, fără presiunea rezolvării chestiunii doar a reconversiei din valută în lei, pentru că nu doar aceasta este targhetată atunci când vorbim de insolvenţa persoanei fizice", a spus oficialul BNR.

Păunescu şi-a exprimat rezerva că un astfel de act normativ,care să satisfacă toate părţile, ar putea fi adoptat întru-un timp foarte scurt.

"Înţeleg că se doreşte adoptarea acestui act normativ în sesiune extraordinară, săptămâna viitoare, mi-aş exprima rezerva că s-ar putea ajunge la un act normativ care să satisfacă toate părţile într-un timp foarte scurt, în lipsa unui studiu impact", a spus Păunescu.

Comisia juridică s-a reunit, miercuri, pentru a discuta pe tema insolvenţei persoanei fizice. La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate.

Comisia a decis să constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate - CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC- iar apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea pe această formă.

Membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege, din cele 4 aflate la comisie, să lucreze şi să adauge amendamente din celelalte, reprezentanţii PNL susţinând că trebuie să se înceapă cu proiectul PNL din 2010, în timp ce PSD susţine proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchall.

Biroul Permanent a decis, marţi, convocarea comisiei juridice pentru insolvenţa persoanei fizice, la solicitarea PNL pentru o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂNCI,
INSOLVENŢĂ,
/actualitate/reprezentantii-arb-si-bnr-insolventa-persoanelor-fizice-aplicata-doar-cu-studiu-de-impact-si-fara-presiunea-timpului-13778663
13778663
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.