Premieră: Embolizare prostatică, realizată pentru prima dată într-un spital public din România, în Mureş

Autor: Andreea Tobias, Ela Giurgea Postat la 22 octombrie 2014 105 afişări

Medicii Compartimentului de Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au realizat în premieră, într-un spital public din România, o embolizare prostatică - o tehnică nouă, care s-a făcut prima dată în lume în urmă cu trei ani.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de SCJU Târgu Mureş, embolizarea prostatică făcută marţi constituie prima intervenţie de acest fel realizată într-un spital public din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Operaţia, făcută unui pacient în vârstă de 58 de ani, din Târgu Mureş, care suferea de adenom de prostată de mai bine de un an, constă în cateterizarea vaselor de sânge care irigă prostata, astfel că aceasta, nemaifiind irigată, îşi reduce dimensiunile în câteva săptămâni.

"Intervenţia, care a durat aproximativ o oră, este o metodă minim invazivă şi a constat în identificarea şi cateterizarea vaselor de sânge arteriale care irigă prostata, folosind catetere şi microcatetere, sub control radioscopic, urmată de injectarea de microparticule neresorbabile (de ordinul micronilor), care duc la blocarea acestor vase şi, implicit, suprimarea alimentării cu sânge a prostatei bolnave. Astfel, prostata, care este mărită în volum, în două-trei săptămâni îşi reduce semnificativ dimensiunile cu ameliorarea şi dispariţia simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului”, se arată în comunicat.

Coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Târgu Mureş, Lucian Mărginean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acest fel de intervenţie s-a mai făcut în România, la spitale private din Bucureşti şi Târgu Mureş - chiar el realizând cinci astfel de tehnici în ultimul an – însă pentru un spital public constituie o noutate.

"Este o tehnică nouă, s-a făcut acum trei ani pentru prima dată în lume. În spitalele private din România s-a mai făcut, în cele publice, până acum, nu. Nu se face, pentru că nu avem personal pregătit - aplicarea tehnicii necesită abilităţi şi cunoştinţe sporite în tehnicile de radiologie intervenţională, dar şi pentru că necesită aparatură de înaltă performanţă, angiografe. Centrele de Radiologie Intervenţională sunt oarecum limitate în ţară, sunt doar la Târgu Mureş, Iaşi şi Bucureşti”, a spus Mărginean.

El a adăugat că şi costurile materialelor necesare sunt relativ ridicate, la SCJU Târgu Mureş fiind acoperite şi din fonduri ale Programului de Radiologie Intervenţională, însă nu a putut preciza la cât se ridică acestea.

Potrivit medicului, embolizarea prostatică este o alternativă la intervenţiile chirurgicale mai puţin traumatizantă, pentru că pentru această tehnică modernă nu este necesară anestezia generală, iar spitalizarea pacientului este scurtă, cu recuperare imediată şi reintegrarea lui în societate în 24-48 de ore.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OPERAŢIE,
PREMIERĂ,
/actualitate/premiera-embolizare-prostatica-realizata-pentru-prima-data-intr-un-spital-public-din-romania-in-mures-13440128
13440128
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.