Ponta vorbeşte de "adversarii independenţei noastre economice" şi face apel la români

Autor: Thomas Dinca Postat la 04 iulie 2015 170 afişări

Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic, votat de toate partidele, şi prin amplă consultare cu mediul de afaceri, dar toţi "adversarii independenţei noastre economice" sunt în stare de orice pentru a bloca măsurile, afirmă premierul Ponta, care face apel la români pentru un "front comun".

Afirmaţia a fost postată, vineri, pe Facebook, într-un mesaj completat la o remarcă legată de informaţia privind creşterea încasărilor la buget din TVA.

"O ştire care confirmă faptul că reducerea cotei standard de TVA la 19% prin noul Cod Fiscal va avea un efect pozitiv similar! Update - Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic (votat de toate partidele) şi prin cea mai amplă consultare cu mediul de afaceri (în special Coaliţia pentru Dezvoltarea României)! Cred că în acest moment toţi adversarii dezvoltării, prosperităţii şi independenţei noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din Cod! Fac un apel la toţi românii de bună credinţă să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca ţara şi societate!", scrie Ponta.

El nu precizează la care dintre adversari se referă şi ce înseamnă un front comun al românilor.

Mesajul este postat într-un context în care, tot vineri, premierul Alexis Tsipras a îndemnat alegătorii să nu cedeze "şantajului" creditorilor internaţionali iar Grecia organizează duminică un referendum privind măsuri de austeritate.

În ceea ce priveşte România, Fondul Monetar Internaţional consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar şi foarte dificil de găsit măsuri compensatorii.

Fondul a recomandat Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor.

În acelaşi timp, la finele săptămânii trecute, reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai Guvernului nu au căzut de acord asupra modificărilor aduse Codului Fiscal, astfel încât oficialii Fondului Monetar Internaţional nu vor mai veni în iulie la Bucureşti.

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stâlp" şi a supraaccizei la carburanţi, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, şi dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%. Din proiectul iniţial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare şi CAS, propuse iniţial pentru 2019, respectiv 2018.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
COD FISCAL,
/actualitate/ponta-vorbeste-de-adversarii-independentei-noastre-economice-si-face-apel-la-romani-14543533
14543533
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.