Petrom Gas: Numărul de angajaţi nu poate influenţa profitabilitatea companiei

Autor: Iuliana Roibu Postat la 04 octombrie 2013 385 afişări

Cei mai profitabili angajaţi români lucrează la Petrom Gas, companie care integrează toate vânzările comerciale ale grupului deţinut de către gigantul austriac OMV. Fiecare angajat al companiei a adus anul trecut un profit net de peste 1,2 milioane de euro, dar reprezentanţii companiei spun că angajaţii nu pot influenţa profitabilitatea companiei, pe când volumele vândute şi preţurile da.

În România nu există companii cu o profitabilitate pe angajat de peste 2 milioane de euro, aşa cum este Panrusgaz în Ungaria. Cei mai profitabili angajaţi români lucrează însă tot în cazul unei companii care distribuie gaze: este vorba de Petrom Gas, compania parte din grupul OMV Petrom care se concentrează pe furnizarea gazelor naturale către utilizatorii finali, fie ei clienţi industriali sau comerciali.

“Profitul net pe angajat nu este un indicator economic relevant pentru o astfel de companie, fiind influenţat semnificativ de volatilitatea preţurilor realizate şi de volumele comercializate. Atât volumele, cât şi preţurile realizate sunt într-o foarte mică măsură influenţate de numărul de angajaţi, însă au un impact major asupra profitului companiei”, spun reprezentanţii companiei OMV Petrom.

Din februarie 2010, Petrom a transferat toate activităţile de comercializare şi achiziţii de gaze din cadrul Diviziei de Gaze către Petrom Gas SRL. Acum, Divizia de Gaze Naturale din cadrul Petrom gestionează activitatea de măsurare a gazelor naturale, respectiv a debitelor şi puterii calorice, plus livrările de gaze naturale destinate consumului intern din Petrom şi activităţile de depozitare. Tot ce înseamnă relaţii comerciale pe zona de gaze naturale se află în portofoliul Petrom Gas.

“Profitabilitatea companiei este rezultatul unei organizaţii eficiente şsi performante, cu experienţă în domeniu. OMV Petrom Gas SRL a fost lider pe piaţa liberă a gazelor în 2012, succes la care a contribuit orientarea către client şi respectarea nevoilor acestora. Extinderea portfoliului de servicii pe livrarea energiei electrice va contribui ca OMV Petrom Gas să rămână un jucător important pe piaţă şi în viitor”, mai spun reprezentanţii companiei.   

OMV Petrom Gas a avut anul trecut o cifră de afaceri de 730 milioane de euro şi un profit net de 53 milioane de euro. La 42 de angajaţi, înseamnă că fiecare angajat a generat afaceri de 17 milioane de euro şi profit net de 1,2 milioane de euro.  

Benzinăriile OMV, dar şi grupul mamă - OMV Petrom SA – se află de asemenea în primele zece companii cu cei mai profitabili angajaţi.

O urcare semnificativă în clasament a marcat în 2012 Mol România, companie al cărei business a crescut până la peste 900 milioane de euro (creştere cu 32% a cifrei de afaceri faţă de 2011); profitul în 2011 a fost negativ, iar în 2012 a atins 17 milioane de euro, care, la 188 de angajaţi, înseamnă un profit per angajat de aproape 100.000 de euro. Împreună cu OMV Petrom Marketing, care a raportat pentru anul trecut un profit per angajat de peste 200.000 de euro, Mol România distruge mitul ultimilor ani care spune că efectele crizei economice au distrus marjele de profit din vânzarea de carburanţi. Afacerile petroliştilor au crescut în 2012, deşi cererea de carburanţi a scăzut. Explicaţia stă mai ales în scumpirile aplicate la pompă. MOL s-a şi extins anul trecut - a investit 7 milioane de euro în 7 noi puncte de alimentare. OMV Marketing a continuat trecerea benzinăriilor Petrom sub sigla OMV, îmbunătăţind astfel veniturile per staţie şi din vânzări non-oil.

Samsung Electronics Romania a fost una dintre companiile nou-intrate în clasamentul Coface, fiind totodată şi una dintre companiile româneşti cu un profit per angajat de peste 100.000 de euro. Subsidiara locală a companiei sud-coreene Samsung este cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefoane mobile. Vânzările de smartphones au depăşit în luna septembrie, pentru prima oară în România, livrările de telefoane mobile simple, după cum declara pentru Ziarul Financiar săptămâna trecută Sorin Manea, directorul diviziei telecom a Samsung Electronics România, acesta estimând că doar în luna decembrie a acestui an s-ar putea vinde circa 300.000 de bucăţi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/petrom-gas-numarul-de-angajati-nu-poate-influenta-profitabilitatea-companiei-11455554
11455554
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.