Peştera superbă din Romania ce are peste 10 milioane de ani şi este considerată un monument natural impresionant

Postat la 05 iunie 2023 317 afişări

Peştera superbă din Romania ce are peste 10 milioane de ani şi este considerată un monument natural impresionant

Peştera Meziad este o peşteră mare, fiind una dintre primele peşteri amenajate şi mult timp una dintre cele mai lungi peşteri din România (4.750 m lungime cu mai multe nivele) fiind situată în judeţul Bihor pe Valea Meziadului în regiunea sud estică a Munţilor Pădurea Craiului şi zona de vest a Munţilor Apuseni. Declarată monument al naturii, o rezervaţie speologică, peştera a fost cercetată intens.

Specialiştii spun că peştera cu o vechime de peste 10 milioane de ani este una dintre cele mai vechi peşteri din ţară.

„Peştera Meziad, unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute obiective turistice de pe teritoriul României, a fost descrisă pentru prima dată de cunoscutul geograf austriac Adolf Schmidl (1863) şi a fost explorată aproape complet de către Czárán Gyula la începutul secolului XX.

Fauna cavernicolă (lilieci, fluturi, păianjeni, crustacee, gândaci) adăpostită aici şi care conferă unicitate peşterii a fost studiată pentru prima dată de Bokor (1921), Jeannel şi Racoviţza (1929). De atunci, peştera a fost şi este studiată de oameni de ştiinţă din domenii diverse, a fost şi este explorată de speologi şi vizitată de cei care ajung pe meleagurile bihorene, în comuna Remetea” arată cei de la Discover Bihor în descrierea filmului.

Se poate ajunge la peşteră folosind drumul naţional E-79 (76) dintre Oradea şi Vârfuri, cu ramificaţia spre Beiuş prin centrul oraşului, de unde peştera se află la o distanţă de 22 km, din Beiuş urmând şoseaua Roşia (Borod) – Aleşd). Din Beiuş până la satul Remetea sunt circa şase km, iar din Remetea drumul duce la Meziad. Peştera se află la circa trei kilometri de satul Meziad. Calea spre peşteră este un drum forestier.

Cititi mai multe pe www.apuseni.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ape,
retea,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.