Obama: Lumea are nevoie de o Africă puternică şi autonomă

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 29 iulie 2014 31 afişări

Lumea are nevoie de o Africă "puternică şi autonomă", a declarat Barack Obama luni, subliniind asupra necesităţii consolidării instituţiilor democratice de pe acest continent, cu o săptămână înaintea unui summit care-i va reuni la Washington pe aproape toţi liderii africani.

Obama, care s-a născut în Statele Unite dintr-o mamă americană şi un tată kenyan, a lansat ideea acestui summit în urmă cu un an, în timpul unui turneu în Senegal, Africa de Sud şi Tanzania. Într-un discurs pe care l-a susţinut la Cape Town, el şi-a exprimat dorinţa de a "deschide un nou capitol în relaţiile dintre Statele Unite şi Africa".

Anunţând "cel mai mare summit al şefilor de stat şi de guverne africani organizat vreodată de către un preşedinte american", Obama a dat asigurări luni, în faţa unor studenţi africani, că-şi va demonstra convingerea potrivit căreia "securitatea, prosperitatea şi justiţia" în lume "nu sunt posibile fără o Africă puternică, prosperă şi autonomă".

Doar liderii Eritreei, Sudanului şi Zimbabwe nu au fost invitaţi de căttre Casa Albă la acest summit de trei zile care urmează să înceapă luni. Egiptul, care a fost lăsat deoparte iniţial, a primit o invitaţie în ultimul moment.

"Dacă suntem conştienţi de dificultăţile reale cu care se confruntă atât de mulţi africani zilnic, avem totodată datoria să promovăm potenţialul extraordinar al Africii de astăzi, continentul cel mai tânăr şi care cunoaşte cea mai puternică creştere", a continuat el.

În Africa subsahariană, Fondul Monetar Internaţional (FMI) preconizează o creştere de 5,4% pentru anul în curs şi de 5,8% pentru 2015, procente mult superioare proiecţiilor privind creşterea mondială - 3,4% pentru 2014 şi 4% pentru 2015.

Statele Unite deţine abia locul trei în clasamentul schimburilor comerciale cu Africa, după Uniunea Europeană (UE), care devansează mult China, o ţară care a înregistrat un salt spectaculos în acest sens, în ultimii zece ani.

- Alternanţa la putere, necesară

Într-o discuţie cu studenţi, Obama a insistat asupra problemei guvernanţei pe acest continent, pe care 60% din populaţie are vârsta sub 35 de ani. El şi-a exprimat dorinţa "unui nou model de parteneriat între America şi Africa, un parteneriat de la egal la egal care să se sprijine pe capacitatea voastră de a vă consolida democraţia şi de a promova pacea şi securitatea".

"Indiferent care sunt resursele unei ţări, dacă nu ai un ansamblu de legi, dacă nu respecţi drepturile civice şi drepturile omului, dacă nu ai libertate de exprimare şi de întrunire (...), ţara ta poate reuşi foarte rar", a subliniat el. "Nu veţi elimina niciodată corupţia în proporţie de 100% (...), dar este important ca norma să fie respectarea legii", a adăugatt şeful statului american.

Preşedintele Statelor Unite a insistat de asemenea asupra necesităţii unei alternanţe politice la conducerea ţărilor africane. "Un stat de drept constă şi în faptul că liderii nu deţin puterea etern. Dacă ai aceiaşi lideri tot timpul, nu ai idei noi, iar respectul faţă de lege scade", a sublinniat Obama.

Şeful statului american a vorbit în faţa a aproximativ 500 de studenţi africani care participă la un program de schimb reintitulat "Mandela Washington Fellowship for Young African Leaders", în onoarea fostului preşedinte sud-african, un simbol al luptei împotriva apartheidului, decedat în decembrie.

Cu excepţia unei scurte escale în Ghana, în iulie 2009, şi a unui drum dus-întors la Johannesburg la funeraliile lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, a cărui alegere în 2008 a creat speranţe uriaşe în Africa, a efectuat un singur turneu important pe continent, în iunie 2013.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
OBAMA,
AFRICA
/actualitate/obama-lumea-are-nevoie-de-o-africa-puternica-si-autonoma-12997480
12997480
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.