Numărul turiştilor, români şi străini, a crescut cu 5,1% în primul semestru, la 3,5 milioane

Autor: Ana Maria Petcana Postat la 01 august 2014 31 afişări

Sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au crescut cu 1,8% în iunie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 808.000, iar în primul semestru au urcat cu 5,1%, la 3,5 milioane turişti care s-au cazat în România, potrivit datelor INS.

Din numărul total, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în 76,1%, în timp ce turiştii străini restul de 23,9%, ponderi apropiate de cele din primul semestrul din 2013, se arată îintr-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,7% din total turişti străini), iar din aceştia 85,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri deţin în semestrul unu o pondere de 75,6% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în creştere cu 5,6% comparativ cu ianuarie-iunie 2013.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada analizată de 3,57 milioane, în creştere cu 3,4% faţă de semestrul I 2013. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România 62,3% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (30,8%), Bulgaria ( 24,6%), Germania ( 9,4%), Italia ( 7,5%), Polonia (4,8%) şi Austria (4,3%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele şase luni ale acestui an de 5,6 milioane, în creştere cu 5,4%, comparativ cu primul semestru al anului anterior. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 74,1% din numărul total de plecări.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 7,57 milioane, în creştere cu 6,4% faţă de cele din semestrul I 2013.

Din numărul total de înnoptări, 78,2% reprezintă înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în semestrul I 2014, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 21,8%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (76,1% din total turişti străini), iar din aceştia 84,5% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în ianuarie-iunie a fost de 2,2 zile la turiştii români, iar la turiştii străini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în prima jumătate de an a fost de 21,4% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de primele şase luni ale anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (26,9%), la vile turistice ( 14,6%) şi la pensiuni turistice (13,6%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INS,
TURIŞTI,
/actualitate/numarul-turistilor-romani-si-straini-a-crescut-cu-5-1-in-primul-semestru-la-3-5-milioane-13017256
13017256
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.