Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului acuză Israelul că sfidează dreptul internaţional

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 31 iulie 2014 57 afişări

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a acuzat joi Israelul că sfidează în mod deliberat dreptul internaţional, în ofensiva sa împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas din Fâşia Gaza.

În ultima conferinţă de presă susţinută la Geneva înainte de finalul mandatului de şase ani, Navi Pillay a condamnat atacurile desfăşurate de armata israeliană în Fâşia Gaza împotriva unor locuinţe, şcoli, spitale şi centre ONU.

"Niciunul nu pare a fi un act accidental. Par să fie acte de sfidare deliberate la adresa obligaţiilor care decurg din dreptul internaţional", pe care Israelul trebuie să le respecte, a afirmat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

"Este absolut incontestabil că principiile de proporţionalitate şi precauţie au fost ignorate" de Israel, a declarat Navi Pillay. "Nu putem tolera această impunitate", a adăugat ea.

De asemenea, fostul judecător sud-african a afirmat că "cele două părţi comit încălcări grave ale drepturilor omului, care ar putea reprezenta crime la adresa dreptului internaţional umanitar şi a drepturilor omului".

La 23 iulie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a lansat, în urma unei solicitări din partea palestinienilor, o comisie internaţională de anchetă asupra încălcărilor care ar fi fost comise în cadrul ofensivei israeliene din Fâşia Gaza. Membrii acestei comisii vor fi numiţi de preşedintele Consiliului, gabonezul Baudelaire Ndong Ella.

În timpul dezbaterilor din Consiliu, săptămâna trecută, Navi Pillay a denunţat deja posibilele crime de război comise de Israel în Fâşia Gaza, precum şi atacurile lansate de Hamas împotriva unor zone civile.

Între timp, bombardamentele au reînceput joi în Gaza, provocând moartea a cel puţin zece persoane şi ridicând la aproximativ 1.370 numărul palestinienilor ucişi, majoritatea civili, dintre care peste 245 de copii conform UNICEF, în 24 de zile de conflict, au precizat echipele de intervenţie locale.

La rândul său, armata israeliană a înregistrat 56 de morţi, cel mai sângeros bilanţ de la războiul împotriva Hezbollah în Liban, din 2006.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISRAEL,
GAZA,
ONU
/actualitate/inaltul-comisar-onu-pentru-drepturile-omului-acuza-israelul-ca-sfideaza-dreptul-international-13012833
13012833
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.