Iranul a lansat cel mai mare atac cu drone din istorie asupra Israelului: Peste 330 de drone şi rachete au fost trimise, dintre care 99% au fost doborâte. Biden a convocat duminică liderii G7 "pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul Iranului"

Autor: Ştefan Stan Postat la 14 aprilie 2024 140 afişări

Iranul a lansat cel mai mare atac cu drone din istorie asupra Israelului: Peste 330 de drone şi rachete au fost trimise, dintre care 99% au fost doborâte. Biden a convocat duminică liderii G7 "pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul Iranului"

Purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă. Daniel Hagari a declarat că 99% dintre ameninţările aeriene au fost doborâte, ceea ce, potrivit acestuia, reprezintă o realizare strategică.

Zero din cele aproape 200 de drone şi zero din cele 30 de rachete de croazieră au ajuns pe teritoriul israelian.

25 din cele 30 de rachete de croazieră au fost doborâte de Israel.

Dintre cele 130 de rachete balistice, doar un număr mic a reuşit să treacă.

Hagari a precizat că Yemenul a fost implicat în acest atac, rapoartele americane precizând că America a doborât aproximativ 70 de atacuri aeriene folosind forţele navale şi aeriane.

O lovitură a dus la rănirea unei tinere din Negev, iar altele au provocat "daune minore infrastructurii" la o bază militară din sudul Israelului, precizează Hagari. Potrivit medicilor, fata a fost rănită de şrapnel în urma unei interceptări.

Iranul afirmă că nu va ezita să ia noi "măsuri defensive" pentru a-şi proteja interesele împotriva oricărei agresiuni militare, afirmă Ministerul iranian de Externe într-un comunicat.

"Dacă va fi necesar, Iranul nu va ezita să ia măsuri defensive suplimentare pentru a-şi proteja interesele legitime împotriva oricăror agresiuni militare şi a utilizării ilegale a forţei", se arată în comunicat, potrivit televiziunii de stat, "reafirmându-şi în acelaşi timp angajamentul faţă de principiile Cartei Naţiunilor Unite şi ale dreptului internaţional".

Garda Revoluţionară iraniană afirmă că orice ameninţare din partea Statelor Unite şi a Israelului va fi întâmpinată cu un răspuns reciproc al Teheranului, relatează televiziunea de stat.

"Orice ameninţare din partea Statelor Unite şi a regimului sionist care provine din orice ţară va avea ca rezultat un răspuns proporţional şi reciproc din partea Iranului faţă de originea ameninţării", afirmă Gărzile într-o declaraţie.


Preşedintele american Joe Biden, care a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu sâmbătă seara, ora Washingtonului, a condamnat atacul "fără precedent" al Iranului şi al reprezentanţilor săi care operează din Yemen, Siria şi Irak.

Avioanele americane şi două distrugătoare americane, dintre care unul a fost deplasat de Washington în regiune în cursul săptămânii trecute, "au ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele şi rachetele primite", a declarat el. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că forţele americane au interceptat "zeci" de proiectile, în timp ce a făcut apel la Iran să "detensioneze tensiunile".

Biden a declarat că va convoca duminică liderii G7 "pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul neruşinat al Iranului". În urma unei solicitări din partea Israelului, Consiliul de Securitate al ONU a programat, de asemenea, o reuniune de urgenţă pentru duminică pentru a discuta despre atac.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
israel,
rachete

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.