Europa se va încălzi de două ori mai repede decât restul lumii. Care ar putea fi soluţia pentru prevenirea catastrofei

Postat la 18 iulie 2023 99 afişări

Europa se va încălzi de două ori mai repede decât restul lumii. Care ar putea fi soluţia pentru prevenirea catastrofei

Europa experimentează cele mai crescute temperaturi din istoria modernă. Meteorologii avertizează că verile următoare vor fi şi mai călduroase.

Roxana Bojariu, climatolog: ,,trebuie să facem o tranziţie către o nouă economie".

Europa se încinge

Schimbările climatice au scăpat de sub control. Populaţia lumii a avut parte de cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată în istoria modernă.

Meteorologii avertizează că temperaturile ridicate nu se vor opri prea curând.

Guvernele lumii nu iau măsuri decât atunci când este prea târziu.

Octavian Berceanu, specialist pe politici publice de Mediu, transmite pentru ALEPH NEWS că ,,există o contradicţie puternică între dorinţa evoluţiei economice şi măsurile care ţin de mediu şi de siguranţa cetăţenilor care nu sunt întotdeauna cele mai populare. Ele devin populare atunci când este greu să mai rezişti în faţa naturii sau când presiunile exterioare pe cetăţean sunt foarte foarte mari. Totuşi, pe calculele făcute de oamenii de ştiinţă şi pe scenariile pe care le au în vedere, Europa se va încălzi de două ori mai repede decât restul lumii".

Climatologii susţin că trebuie să ne schimbăm actualul stil de viaţă

România a trecut prin 10 zile de foc, cu temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră. Disconfortul termic este foarte accentuat.

Roxana Bojariu, climatolog, oferă pentru ALEPH NEWS o posibilă şi o unică soluţie în prevenirea unei catastrofe climatice globale, una ce ar presupune schimbarea stilului nostru de viaţă actual.

,,Pentru că avem o economie globală care are drept inimă un motor alimentat cu combustibilii fosili şi este foarte greu să restructurezi toată această economie pentru a găsi alternative la combustibilii fosili, Combustibilii fosili sunt cei care determină în mare măsură această încălzire globală. Prin arderea lor produc gaze cu efect de seră în atmosferă şi de la debutul epocii preindustriale avem o creştere cu peste 50% a concentraţiei de dioxid de carbon, la fel, metan foarte mult şi oxidul de azot. Există şi alte gaze care şi ele contribuie. Ori toate aceste lucruri determină o reţinere a cantităţii tot mai mare de căldură pe măsură ce concentraţia gazelor cu efect de seră creşte. Deci, problema e că va trebui să facem o tranziţie spre o nouă economie şi nu una punctuală, aici, în câteva state, ci o tranziţie globală".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
europa,
incalzire,
prevenire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.