După un an de stres Europa răsuflă uşurată: Deşi preţurile rămân ridicate, teama de inflaţie începe să se risipească

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 11 ianuarie 2023 114 afişări

După un an de stres Europa răsuflă uşurată: Deşi preţurile rămân ridicate, teama de inflaţie începe să se risipească

Inflaţia din zona-euro se menţine în zona maximului istoric, dar aşteptările pe termen lung ale consumatorilor privind evoluţia preţurilor au revenit la normal, scrie Bloomberg.

În Germania, Italia şi Spania – trei dintre cele mai importante patru economii ale zonei euro – îngrijorarea privind inflaţia se află sub media înregistrată la momentul introducerii monedei euro în 1999, arată datele Comisiei Europene.

Sentimentul la nivel european este o uşurare pentru Banca Centrală Europeană, care a făcut eforturi mari pentru a ţine sub control inflaţia şi teama de inflaţie.

În ciuda faptului că problema inflaţiei pare să se amelioreze uşor, creşterea preţurilor nu se află încă sub nicio formă în limitele acceptate de BCE.

În Franţa, de exemplu, îngrijorarea consumatorilor privind creşterea preţurilor rămâne la un nivel extrem de ridicat. La fel este şi cazul Croaţiei, care ea aderat la zona euro în ianuarie.

Oficialii BCE sunt de părere că dacă inflaţia revine la o singură cifră, iar preţurile pentru energie scad drastic, ratele dobânzilor vor trebuie în continuare să crească semnificativ.

Opiniile privin inflaţia diferă de la ţară la ţară, în funcţie de istoricul economic al acestora.

În cazul Germaniei, teama de o spirala inflaţionistă şi de hiperinflaţie (episoade prin care ţara a mai trecut  în urmă cu un secol – n.r.) încă sunt vii în minţile consumatorilor. Din acest motiv, nivelul de îngrijorare privind evoluţia preţurilor este mai ridicat decât în rândul altor ţări europene. Plafornarea preţului la gaze, impusă de guvern, a atenuat efectul ultimului episod inflaţionist, în urma căruia preţurile au crescut cu peste 11%.

Franţa a beneficiat de una dintre cele mai generoase scheme de ajutor de stat din Europa, pentru a compensa creşterea rapidă a preţurilor la energie. Cu toate acestea, frica francezilor de înflaţie a atins noi culmi în 2023, deoarece guvernul a eliminat reducerile pentru benzină şi motorină şi a început să elimine încet plafonarea facturilor pentru gospodării.

Italia se confruntă cu unele dintre cele mai rapid creşteri de preţuri din toată Europa, iar italienii sunt foarte îngrijoraţi privind impactul ratelor mai mari ale BCE asupra creşterii economice. Totodată, italienii au dubii privind capacitatea statului de a-şi finanţa uriaşa datorie publică. Guvernul condus de Giorgia Meloni a cheltuit aproximativ 75 de miliarde de euro pentru a proteja familiile şi intreprinderile de creşterea explozivă a preţurilor pentru energie.

În Croaţia, care a devenit recent membru al clubului euro, adoptarea monedei comune i-a determinat pe unii comercianţi şi furnizori de servicii să majoreze preţurile, ceea ce a sporit imediat teama consumatorilor. Săptămâna trecută, premierul Andrej Plenkovic a îndemnat intreprinderile să readucă preţurile la nivelurile din decembrie şi le-a ameninţat cu sancţiuni, nespecificate însă, dacă nu se conformează.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
preturi,
inflatie,
teama,
europa,
ridicare,
incepere,
stres,
crestere,
bce

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.