Draghi: Aprecierea euro va atrage noi măsuri de politică monetară din partea BCE

Autor: Marius Oncu Postat la 13 aprilie 2014 48 afişări

Aprecierea în continuare a euro va atrage noi măsuri de stimulare monetară din partea Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat preşedintelui BCE, Mario Draghi, acesta fiind cel mai puternic avertisment de până acum al Draghi în privinţa evoluţiei monedei europene.

"Întărirea cursului de schimb necesită noi măsuri de stimulare prin intermediul politicii monetare. Este o parte importantă a stabilităţii preţurilor", a declarat Draghi la Washington, unde se află pentru reuniunea anuală a FMI şi Băncii Mondiale.

Aprecierea euro cu 6% în raport cu dolarul în ultimul an a determinat mai multe comentarii legate de curs din partea oficialilor BCE, inclusiv Draghi, însă acesta este cel mai clar de până acum, scrie Bloomberg.

Întărirea euro pune în pericol obiectivul băncii centrale de a asigura o rată a inflaţiei apropiată de 2%, întrucât face importurile mai ieftine şi afectează exportatorii europeni.

Deşi BCE nu are o ţintă în privinţa cursului de schimb, "acesta are impact asupra inflaţiei, iar în privinţa creşterii preţurilor avem mandat", a declarat, vineri, Benoit Coeure, membru în Consiliul Director al BCE.

"Cu cât euro este mai puternic, cu atât mai mult sunt necesare măsuri de acomodare monetară", a spus el.

Euro a închis şedinţa de vineri la cotaţia de 1,3885 dolari, în urcare cu 1,3% faţă de săptămâna anterioară.

Moneda europeană are un impact "semnificativ" asupra stabilităţii preţurilor în regiune, a declarat Draghi.

Şeful BCE analizează deja noi măsuri de stimulare, inclusiv de relaxare cantitativă, după ce rata de creştere a preţurilor a încetinit în martie la 0,5%, minimul a patru ani. Două treimi din participanţii la un sondaj realizat de Bloomberg se aşteaptă ca BCE să adopte în următoarele două luni măsuri de relaxare a politicii monetare.

Jens Weidmann, şeful băncii centrale a Germaniei şi membru al consiliului guvernatatorilor BCE, a declarat, de asemenea, la Washington, că aprecierea euro este datorată parţial intrărilor de capital, mai ales în ţările de la periferia zonei euro.

"Aprecierea arată o revenire a încrederii în zona euro. Cursul este unul dintre factorii luaţi în considerare la evaluarea inflaţiei şi, în consecinţă, analizăm efectele unui euro mai puternic", a spus el.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat că BCE trebuie să menţină politicile monetare de sprijinjire a economiei şi a apreciat disponibilitatea băncii centrale de a recurge la noi instrumente de politică monetară dacă este nevoie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
EURO,
/actualitate/draghi-aprecierea-euro-va-atrage-noi-masuri-de-politica-monetara-din-partea-bce-12459194
12459194
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.