De ce se prabusesc mallurile si hipermarketurile peste clienti

Autor: Razvan Muresan Postat la 16 septembrie 2010 28 afişări

Tavanul centrului comercial Vitantis, situat in cartierul Vitan Barzesti din Bucuresti, s-a prabusit, joi, iar mai multe ambulante au fost trimise la fata locului. Evenimentul nu este nicidecum singular, accidente de acest fel petrecandu-se nu doar in Bucuresti, ci si in malluri din Cluj si Timisoara.

O portiune de maxim 50 mp din tavanul fals de rigips al complexului a cazut, insa nu au existat victime, potrivit autoritatilor. De fapt, cand serviciile de interventie si echipajele de ambulanta au inceput sa evalueze prima desprindere a tavanului fals, a avut loc o noua prabusire.

Potrivit Mediafax, tavanul s-a prabusit la etajul intai, deasupra scarii rulante ce ducea la restaurantele de jos. Concret, o bucata foarte mare din tavanul fals din rigips a cazut, iar la scurt timp, in aceeasi zona, s-a desprins o alta parte, pompierii fiind invaluiti in praf, iar timp de cateva minute nu au mai vazut nimic.

"Caracteristica centrelor comerciale e aceea ca lucrarile se realizeaza sub presiunea unui contract de dare in folosinta. Investitia nu se realizeaza decat daca exista un numar de comercianti care au contracte de inchiriere pentru viitorul centru comercial. Cum termenele sunt foarte scurte, dezvoltatorul plateste penalitati severe daca nu e gata la timp constructia", a declarat pentru BUSINESS Magazin Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Arhitectul se refera in principal la cladirile care se dau in folosinta cu lucrari neterminate sau facute pe ultima suta de metri: "Mai exact, e vorba de lucrari ce nu sunt de calitate sau sunt construite superficial. Problemele nu sunt de structura, ci de cele mai multe ori de finisaj. Iar cauza e aceea ca se folosesc produse ieftine la finalul lucrarilor si se fac compromisuri la materiale pentru ca afacerea sa ramana profitabila".

In astfel de cazuri, sanctiunile se pot adresa celor care au facut proiectarea, executia sau lucrarile de intretinere si pot fi, dupa daune si numarul de victime, administrative, financiare si penale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/de-ce-se-prabusesc-mallurile-si-hipermarketurile-peste-clienti-7268334
7268334
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.