Cum poate acestă micuţă insulă din Japonia să schimbe economia globală

Autor: Ioana Matei Postat la 20 aprilie 2018 4543 afişări

O descoperire ce ar putea schimba viitorul economic al Japoniei s-a făcut în apropierea unei mici insule din Oceanul Pacific, potrivit unui articol publicat de CNN.

Cum poate acestă micuţă insulă din Japonia să schimbe economia globală

16 milioane de tone de nămol ar putea aduce câştiguri imense pentru ţară. Cum pot 16 milioane de tone de nămol să aibă o asemenea importanţă? Motivul se leagă de conţinutul acestuia: rezerve masive, ”semi-infinite”, de minerale rare, extrem de valoroase.

Mineralele rare pot conţine elemente rare (cele pe care le cunoaştem din tabelul periodic al elmentelor), folosite în construirea dispozitivelor electronice precum smarpthone-urile, sistemele de rachete, dispozitive radar şi vehicule hibride. De exemplu, yittriumul, unul dintre metalele ce fac parte din desoperirea recentă, poate fi folosit pentru construcţia de lentile de camere, superconductori şi ecrane de telefoane mobile.

Potrivit unei cercetări publicate de o echipă de  japonezi, această porţiune de nămol se află în apropiere de Minamitori, o mică insulă ce se întinde pe 1.200 de kilometri pătraţi în apropiere de coasta Japoniei. Cele 16 milioane de tone din acest nămol au potenţialul de a asigura necesarul de yttrium pentru următorii 780 de ani, de terbium, pentru următorii 420 de ani, dysprosium, pentru urmtării 730 de ani.

Descoperirea este interesantă, însă unii experţi spun că este cale lungă până când resursele pot fi extrase şi folosite. ”Există mult interes legat de exploatarea resurselor de pe fundul mării, dar nu a existat până acum comercializarea acestora până acum şi într-o zi ar putea fi o sursă de exploatare a acestor minerale. Dar nimeni nu ştie cât de departe în viitor se va ajunge aici.”, spune Tom Crafford, specialist în domeniul resurselor minerale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.