Cineworld, proprietarul Cinemacity, se prăbuşeşte pe Bursa de Valori din Londra. Britanicii renunţă la planurile de vânzare şi propun un nou plan de restructurare. Din 2019 încoace acţiunile au scăzut de la 318 lire la 2 lire pe unitate

Autor: Liviu Popescu Postat la 03 aprilie 2023 250 afişări

Cineworld, proprietarul Cinemacity, se prăbuşeşte pe Bursa de Valori din Londra. Britanicii renunţă la planurile de vânzare şi propun un nou plan de restructurare. Din 2019 încoace acţiunile au scăzut de la 318 lire la 2 lire pe unitate

Cu 30% se prăbuşesc la începutul săptămânii acţiunile Cineworld (CINE.L), proprietarul lanţului de cinematografe Cinemacity din România, de la 2,8 lire pe unitate la circa 2 lire, după ce britanicii au renunţat la planurile de vânzare a activităţilor din SUA, Marea Britanie şi Irlanda, întrucât nu a reuşit să găsească un cumpărător. Astfel operatorul a propus un nou plan de restructurare a datoriilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Cineworld are la acest preţ o capitalizare bursieră de 28 mil. lire sterline. În aprilie 2019, deci în urmă cu doar patru ani, acţiunile CINE se tranzacţionau la 318 lire pe unitate faţă de 2 lire acum. Pandemia a îngenuncheat compania.

Al doilea mare operator de lanţuri de cinematografe din lume, după AMC Entertainment a plasat în septembrie majoritatea activităţilor sub protecţia Legii falimentului din SUA, notează Reuters.

În cadrul unui nou acord provizoriu cu creditorii, acesta a declarat că urmăreşte reducerea datoriei cu aproximativ 4,53 miliarde de dolari, în principal prin obţinerea de către creditori a unor acţiuni într-un grup reorganizat. În iunie 2022, avea o datorie netă de 8,81 miliarde de dolari, inclusiv datoriile de leasing.

Planul include, de asemenea, strângerea a 2,26 miliarde de dolari pentru a ieşi din faliment în acest an.

"Acest acord cu creditorii noştri reprezintă un "vot de încredere" în afacerea noastră şi reprezintă un progres semnificativ pentru Cineworld în direcţia realizării strategiei sale pe termen lung într-un mediu de divertisment în schimbare", spune directorul general Mooky Greidinger într-un comunicat

"Cineworld a stabilit că, în absenţa unei oferte în numerar care să depăşească semnificativ valoarea stabilită în cadrul restructurării propuse, procesul de marketing în ceea ce priveşte afacerile grupului în SUA, Marea Britanie şi Irlanda va fi încheiat", adaugă Cineworld într-un comunicat.

Compania a precizat că va continua să ia în considerare propuneri pentru vânzarea activităţii sale din "restul lumii", care a reprezentat aproximativ 13% din veniturile sale în 2021 şi cuprinde operaţiuni în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România şi Israel.

Firma de capital privat CVC Capital Partners şi investitorul activist Elliott Management au propus luna trecută oferte de preluare separate pentru operaţiunile sale din Europa de Est şi Israel, potrivit Sky News.

Acţiunile companiei listate la Londra au scăzut cu peste 99% de la un maxim istoric atins în 2017.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.