Burduja: Pas istoric pentru laserul de mare putere de la Măgurele

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 03 mai 2023 82 afişări

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, anunţă, miercuri, deblocarea colaborării dintre IFIN–HH şi Eurogammasa în implementarea proiectului ELI–NP, laserul de mare putere de la Măgurele: „Pasul de astăzi este unul istoric. Avem toate ingredientele pentru o reuşită ştiinţifică fără egal”.

Burduja: Pas istoric pentru laserul de mare putere de la Măgurele

„La sediul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN–HH) de la Măgurele, a avut loc o întâlnire pentru finalizarea înţelegerii amiabile dintre IFIN-HH/ELI-NP şi EuroGammaS (EGS) cu privire la situaţia conflictuală creată prin rezoluţionarea în 2018 a contractului pentru furnizarea sistemului de fascicul gamma (GBS) din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). În urma emiterii Hotărârii nr. 1434/2022 a Guvernului României care include etapa 1 a GBS ca sistem scalabil pentru producerea de ioni radioactivi în cadrul experimentului de producere a radioizotopilor din cadrul proiectului ELI-NP, a fost redactat un document de tranzacţie juridică care a fost agreat de principiu de IFIN-HH şi EuroGammaS”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Potrivit sursei citate, „evoluţiile de până acum sunt în concordanţă cu excelenta colaborare dintre IFIN-HH şi EuroGammaS, recunoscută de ambele părţi şi realizată după aproape doi ani de muncă continuă”.

„Începând cu toamna anului 2020, încrederea reciprocă a fost recuperată treptat până la restabilirea unui parteneriat cu scopul de a rezolva problemele existente şi de a extinde în continuare colaborarea ştiinţifică în interesul tuturor părţilor. În întâlnirea de astăzi (miercuri - n.r.) de la sediul IFIN-HH conţinutul documentului de tranzacţie a fost comunicat tuturor factorilor de decizie (MCID, MIPE) în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Italiei”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, a fost prezentată şi soluţia tehnică agreată de IFIN–HH şi EGS pentru utilizarea componentelor din etapa 1 a GBS în proiectul ELI–NP.

„Pasul de astăzi este unul istoric, care oferă perspectiva împlinirii depline a potenţialului extraordinar pe care proiectul ELI-NP îl are nu doar pentru români, ci pentru întreaga omenire. Am deblocat astfel, după un efort extraordinar de echipă, în plan diplomatic, administrativ şi juridic, un blocaj care trena de cinci ani de azi. După ce recent am reuşit să implicăm Universitatea Stanford în proiectul de la Măgurele, astăzi avem toate ingredientele pentru o reuşită ştiinţifică fără egal, pe care România are onoarea să o prezinte Europei şi lumii întregi,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
burduja,
măgurele,
laser

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.