Bulgaria a lansat o campanie naţională privind aderarea la Schengen

Autor: Catalina Mihai Postat la 06 martie 2015 69 afişări

Bulgaria a lansat o campanie naţională privind aderarea la Schengen, preşedintele socialiştilor europeni, Serghei Stanişev, iniţiatorul campaniei, declarând că nu există nicio logică în a ţine Bulgaria şi România în afara acestui spaţiu.

Vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, ministrul Justiţiei, Hristo Ivanov, şi ministrul Culturii, Vezhdi Raşidov, au participat la lansarea campaniei naţionale "Bulgaria în Schengen. A venit timpul!", lansată, joi, la Muzeul de Arheologie din Sofia, la iniţiativa preşedintelui Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev", relatează agenţia BTA.

Totodată, a fost demarată şi o campanie de strângere de semnături în sprijinul aderării Bulgariei la Schengen.

"Suntem cetăţeni ai Europei unite. Considerăm inacceptabil dublul standard privind aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen (...) S-a dovedit că bulgarii sunt egali cu (cetăţenii) altor state membre în obligaţii dar nu în drepturi. Ca oricine altcineva din familia noastră europeană, suntem obligaţi să avem grijă de casa noastră comună, dar nu putem trăi liber în ea. De aceea, vrem să spunem că nu suntem şi n-am fost niciodată europeni de mâna a doua", se arată în declaraţia prezentată la lansarea campaniei naţionale.

Potrivit documentului, aderarea Bulgariei la Schengen reprezintă o chestiune de "justiţie istorică şi morală".

Liderul socialiştilor europeni, Serghei Stanişev, a declarat la lansare că Sofia a îndeplinit condiţiile pentru a adera, fapt recunoscut categoric de Comisia Europeană şi de Parlamentul European, precizând că nu există nicio logică în a ţine Bulgaria şi România în afara Schengen.

Stanişev a spus că doar eforturile instituţiilor şi ale politicienilor nu sunt suficiente pentru atingerea acestui obiectiv naţional şi că este nevoie de sprijinul întregii societăţi.

Vicepremierul Meglena Kuneva a declarat că întârzierea aderării Bulgariei la Schengen s-a petrecut deoarece statele membre UE nu au reuşit să găsească alte modalităţi de a convinge Bulgaria să-şi facă treaba în ceea ce priveşte sistemul judiciar.

"Ştiu că acum nu este momentul să folosim Schengen ca stimulent, ţinând cont de ameninţările teroriste. Nu neg totuşi că trebuie să ne realizăm reformele", a precizat Kuneva.

Bulgaria şi România au devenit membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, aderarea la Spaţiul Schengen reprezintând un drept şi o obligaţie asumate prin Tratatul de Aderare.

La reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 9 iunie 2011, de la Luxemburg, miniştrii de interne au salutat finalizarea cu succes, de către România şi Bulgaria, a etapei de evaluare tehnică.

Parlamentul European a dat, pe 8 iunie 2011, aviz pozitiv aderării celor două state la Schengen. Prin rezoluţia adoptată ulterior, la 13 octombrie 2011, PE a reconfirmat susţinerea pentru extinderea Spaţiului Schengen.

Însă mai multe state europene, cel mai adesea Olanda, Germania sau Finlanda, s-au opus aderării celor două ţări, invocând progrese insuficiente în lupta împotriva corupţiei şi, în cazul Bulgariei, a combaterii crimei organizate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BULGARIA,
SCHENGEN,
CAMPANIE
/actualitate/bulgaria-a-lansat-o-campanie-nationala-privind-aderarea-la-schengen-13944737
13944737
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.