Băsescu, despre propunerile de miniştri: Va trebui să am o reacţie mâine. În principiu le resping/ Ponta: Îi voi propune pe EBA şi Blejnar

Autor: Adelina Dragomir Postat la 05 august 2014 58 afişări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că miercuri va trebui să aibă "o reacţie" în legătură cu propunerile transmise de premierul Victor Ponta pentru funcţiile de ministru delegat al Bugetului şi ministru al Culturii şi, întrebat dacă le va respinge, a spus că "în principiu da".

Ponta: Aştept ca Băsescu să respingă oficial propunerile de ministru, îi voi propune pe EBA şi Blejnar

Premierul Victor Ponta a declarat că va înainta alte două propuneri de ministru doar după ce preşedintele Traian Băsescu îl va informa oficial, în scris, că le respinge pe cele transmise săptămâna trecută, adăugând, ironic, că îi va propune pe Elena Băsescu la Cultură şi pe Sorin Blejnar la Buget.

"Dacă Traian Băsescu va respinge cele două propuneri, cu siguranţă trebuie să fac alte propuneri, dar ca să fiu sigur că le acceptă Băsescu o s-o propun pe EBA, pe Elena Băsescu, la Cultură şi pe Sorin Blejnar la Buget, pentru că probabil aceştia sunt modelele de cultură şi de ştiinţe în ale bugetului pe care Băsescu le-a promovat în ultimii zece ani", a spus Ponta la postul B1 TV.

El a amintit că preşedintele are dreptul, conform Curţii Constituţionale, să refuze o singură dată o propunere a premierului şi a precizat că aşteaptă să vadă o hârtie prin care Băsescu să anunţe oficial, în scris, că respinge cele două propuneri.

Întrebat dacă va respinge cele două propuneri făcute de premier pentru Cultură şi Buget, el a răspuns: "În principiu da. Poate aceşti oameni nu vor să fie respinşi cu eticheta necorespunzător şi îşi retrag ei candidaturile".

El a amintit că a amânat decizia pentru a-i premierului un timp în care să facă alte propuneri, cele două fiind considerate de el ca fiind "necorespunzătoare".

Pe de altă parte, Băsescu a spus că a luat în calcul şi o altă variantă, în care cei doi să îşi dea seama că este "căciula prea mare" pentru portofoliile acestea

"Mai aştept încă până mâine, în speranţa că, dacă Victor Ponta nu vrea să înţeleagă că un guvern nu poate să aibă un ministru al Bugetului un domn care se ocupa de casa de cultură a studenţilor şi o doamnă la Cultură care nu vorbeşte sau nu înţelege bine limba română, eu nu voi avea ce să fac, va trebui să am o reacţie mâine", a spus preşedintele.

Chestionat dacă există posibilitatea ca premierul să revină cu aceleaşi nominalizări dacă, în primă fază, ele vor fi respinse, Băsescu a menţionat că acest lucru nu se poate, fiind interzis printr-o decizie a Curţii Constituţionale.

"Am analizat toate variantele, că putea să vină domnul Ponta, la câtă minte are, să vină, să spună că îl pune pe domnul de la Buget la Cultură şi pe doamna la Buget", a afirmat Traian Băsescu.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Ponta să fi făcut aceste nominalizări "special pentru a fi respinse", şeful statului a răspuns: "Dacă de asta le-a trimis, le-a trimis perfect îndreptăţit, dacă de asta a urmărit, să îi fie respinse. Numai că este ruşinea lui să propuni asemenea candidaţi pentru cele două ministere".

El a criticat, pe de altă parte, faptul că premierul nu a discutat cu el propunerile anterior ca ele să fie anunţate oficial.

"Din păcate, Victor Ponta a recurs, pentru prima dată, la anunţul prin televiziune, că s-a dus la stăpânii lui de la Antena 3 şi acolo a anunţat ce propuneri va face, iar a doua zi mi-a trimis propunerile. Până acum, de fiecare dată, am discutat propunerile, exact pentru a preveni astfel de situaţii", a subliniat Traian Băsescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂSESCU,
PROPUNERI MINIŞTRI,
/actualitate/basescu-despre-propunerile-de-ministri-va-trebui-sa-am-o-reactie-maine-in-principiu-le-resping-ponta-ii-voi-propune-pe-eba-si-blejnar-13039533
13039533
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.