Avans economic de 5% în trimestrul I, dar dobânzile de politică monetară stagnează

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 20 mai 2019 77 afişări

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, în şedinţa de pe 15 mai, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an. Rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a fost menţinută la 1,50 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an.

Avans economic de 5% în trimestrul I, dar dobânzile de politică monetară stagnează

Decizia BNR a venit la scurt timp după ce Institutul Naţional de Statistică (INS) a prezentat un set de date potrivit căruia Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 5,0% pe seria brută faţă de trimestrul I din anul 2018 şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier; faţă de trimestrul IV 2018, PIB a fost în termeni reali mai mare cu 1,3%.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2019, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 83 din 8 aprilie, precizează instituţia.

„Pentru trimestrul I din 2019, creşterea de 5% faţă de trimestrul corespunzător din 2018 a surprins în sens ascendent. Motorul acestei dinamici rămâne cel mai probabil consumul, aşa cum rezultă din evoluţia puternică a vânzărilor cu amănuntul şi a serviciilor către populaţie. O altă zonă aflată în ascensiune este cea a construcţiilor rezidenţiale, care şi-au revenit puternic ca volum în trimestrul I, aşa cum arată cifrele publicate tot astăzi (15 mai - n.red.) de către INS”, a declarat pentru ZF Horia Braun, economistul-şef al BCR.​

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.