Angela Gheorghiu: Nu am primit niciodată nicio invitaţie oficială de a participa la Festivalul Enescu

Autor: Dorina Călin Postat la 31 august 2015 1576 afişări

Angela Gheorghiu a declarat pentru MEDIAFAX că nu a primit niciodată nicio invitaţie oficială de a participa la Festivalul "George Enescu", în contextul în care Mihai Constantinescu a spus, într-un interviu acordat agenţiei de presă, că soprana a fost invitată de trei ori la evenimentul muzical.

Într-un interviu acordat recent agenţiei MEDIAFAX, Mihai Constantinescu - directorul Artexim, o instituţie publică a Ministerului Culturii prin care este organizat Festivalul Internaţional "George Enescu" - a declarat că Angela Gheorgiu a fost invitată de trei ori la evenimentul muzical, însă nu a acceptat niciodată.

"Doamna Angela Gheorghiu a fost invitată de trei ori. Decizia dânsei a fost de a nu veni. Acum, dragoste cu sila nu se face. Dacă dânsa, la un moment dat, o să considere că poate să vină în condiţiile pe care le pune festivalul, cu mare plăcere va fi invitată. Nu cred că festivalul trebuie să stea într-un artist", a declarat Mihai Constantinescu în interviul acordat MEDIAFAX.

În acest context, într-o declaraţie trimisă agenţiei MEDIAFAX, Angela Gheorghiu spune: "În ultimii ani, a devenit un obicei regretabil ca numele meu să fie menţionat în preajma Festivalului Enescu în declaraţii inexacte şi vădit înşelătoare faţă de publicul din România. Recent, s-a menţionat că aş fi fost invitată în mai multe rânduri să particip la festival, dar de fiecare dată am refuzat. Ţin să precizez că nu am primit niciodată nici o invitaţie oficială, nici o propunere clară care să precizeze termenii în care participarea mea ar fi putut avea loc şi, cu atât mai puţin, vreun contract ferm. Particip la festivaluri internaţionale peste tot în lume. Numai în această vară am fost contractată - şi nu «invitată» - la Festivalul de la Verbier şi la prestigiosul Festival de la Salzburg şi peste tot organizatorii au dat dovadă de profesionalism şi rigoare, parcurgând aceleaşi etape fireşti în relaţia cu orice artist internaţional".

De asemenea, Angela Gheorghiu spune că este "descumpănitor" faptul că la Festivalul Enescu nu se respectă aceleaşi reguli ca la alte manifestări muzicale din alte ţări.

"Este, de aceea, cu atât mai descumpănitor pentru mine că pentru un festival organizat în ţara mea, pe care o promovez şi o susţin oriunde mă duc, nu se respectă aceleaşi reguli. În schimb, după un fir logic care îmi scapă, vina organizatorilor este aruncată, metodic, asupra mea. Îmi doresc ca aceste declaraţii care ocolesc cu premeditare realitatea să înceteze, iar organizatorii Festivalului Enescu să promoveze toţi artiştii români cu aceeaşi intensitate şi generozitate pe care o manifestă în relaţie cu cei de pe alte meleaguri", a mai spus Angela Gheorghiu.

Angela Gheorghiu, un star al operei internaţionale, s-a născut la Adjud. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în "La Bohème", la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata "La Traviata", în 1994, când BBC a difuzat această operă. "S-a născut o stea", remarca presa, în acea perioadă.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg şi multe altele.

Pentru cariera sa, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor - cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia "Nihil Sine Deo" din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români participă la ediţia din 2015 a Festivalului "George Enescu" - cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România şi cel mai puternic promotor al creaţiei şi valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu -, care a început duminică şi se desfăşoară până pe 20 septembrie.

Mai multe detalii despre eveniment se găsesc pe site-ul http://festivalenescu.ro/.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANGELA GHEORGHIU,
FESTIVALUL ENESCU,
/actualitate/angela-gheorghiu-nu-am-primit-niciodata-nicio-invitatie-oficiala-de-a-participa-la-festivalul-enescu-14694889
14694889
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.