Anca Dragu, fost ministrul de Finanţe şi fost preşedinte al Senatului României, a fost propusă pentru poziţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei

Autor: Claudia Medrega Postat la 22 decembrie 2023 63 afişări

Anca Dragu, fost ministrul de Finanţe şi fost preşedinte al Senatului României, a fost propusă pentru poziţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei

Anca Dragu, care a fost anterior ministru de Finanţe în România şi  preşedinte al Senatului României, a fost propusă pentru a prelua funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, după cum a anunţat Igor Grosu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău.

"Azi, în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei pe Anca Dragu. Anca Dragu are o experienţă importantă în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional şi a fost ministru al finanţelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă preşedinte al Senatului României. Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră", scrie Igor Grosu pe Facebook.

Ea ar urma să-l înlocuiască pe guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, care a fost revocat din funcţie.

De-a lungul timpului, Anca Dragu a fost 12 ani la FMI, a lucrat la Comisia Europeană, după care a fost recrutată de Dacian Cioloş şi adusă ca ministru de Finanţe în guvernul tehnocrat. Practic, ea a fost ministru al finanţelor timp de un an în guvernul Cioloş, după care a fost recrutată de grupul german E.ON pentru poziţia de director general adjunct, responsabilă de relaţia cu autorităţile.

Anca Dragu, în vârstă de 51 de ani, a terminat Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori în cadrul ASE Bucureşti în anul 1996.

Între 1999 şi 2000, ea a urmat un program de studii postuniversitare în domeniul politici economice şi afacerilor internaţionale la Universitatea Georgetown din SUA. În anul 2007, a obţinut titlul de master în politici publice de la SNSPA Bucureşti, iar în 2010 obţine titlul de doctor în ştiinţe economice de la Academia de Studii Economice Bucureşti.

La începutul carierei profesionale Anca Dragu a fost economist în cadrul Băncii Naţionale a României între anii 1996 şi 2001, iar apoi a lucrat timp de 12 ani în cadrul Fondului Monetar Internaţional, între 2001 şi 2013.

Între 2013 şi 2015, ea a ocupat postul de analist economic în cadrul Comisiei Europene, după care a fost ”recrutată” de Dacian Cioloş pentru a ocupa fotoliul de Ministru al finanţelor publice în Guvernul tehnocrat. Ea a ocupat funcţia de Ministru al finanţelor publice între 17 noiembrie 2015 şi 4 ianuarie 2017.  Ulterior, ea a ocupat funcţia de director general adjunct al E.ON România. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.