ANALIZĂ: Rusia se expune unui risc major prin intrarea în Ucraina cu o parte a convoiului umanitar

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 22 august 2014 104 afişări

Rusia se expune unui risc major prin intrarea în Ucraina cu o parte a convoiului umanitar fără acordul Kievului, dar preia iniţiativa în condiţiile în care separatiştii pierd teren şi înaintea unor discuţii aşteptate în plan diplomatic, consideră unii analişti, citaţi de AFP.

Considerată "invazie" de Kiev, "încălcare" a frontierei de către Bruxelles, decizia Rusiei, care "doreşte să-şi menţină pârghiile pentru influenţarea situaţiei din Ucraina (...), înseamnă că, deocamdată, nu a fost găsit niciun acord care ar putea mulţumi Moscova", a delarat Maria Lipman, analist independent.

"Rusia nu doreşte o soluţie care ar putea normaliza fie şi puţin situaţia din Ucraina, nu doreşte ca Ucraina să se alăture axei Occidentului", a apreciat analistul. "Iar confruntările din Ucraina ajută Moscova în îndeplinirea acestui obiectiv", subliniză Lipman.

După o săptămână de aşteptare, Rusia a trimis vineri pe teritoriul Ucrainei aproximativ 100 dintre cele 300 de camioane care, potrivit Moscovei, conţin 1.800 de tone de ajutoare umanitare.

"Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului destinat zonelor care se confruntă cu o catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze", a anunţat Ministerul rus de Externe.

Moscova consideră o urgenţă situaţia umanitară din ce în ce mai dificilă din estul Ucrainei, unde confruntările s-au soldat cu 2.000 de morţi în patru luni şi au provocat sute de mii de refugiaţi.

Decizia Moscovei a fost calificată drept "invazie directă" de autorităţile de la Kiev, pe fondul temerilor că acest convoi ar putea reprezenta o "provocare" din partea insurgenţilor şi ar fi un pretext pentru intervenţia trupelor ruse în Ucraina.

După luni de confruntări intense în est şi recentul anunţul al Kievului privind schimbarea strategiei militare, "autorităţile ucrainene ar dori, fără îndoială, să-şi proclame victoria asupra separatiştilor cu ocazia Zilei Naţionale a Ucrainei, sărbătorită la 24 august", a apreciat Aleksandr Konovalov, preşedintele Institutului de Studii Strategice.

"Rusia doreşte însă să împiedice aceste planuri" şi aceasta chiar cu preţul "unor consecinţe dramatice şi neaşteptate", a afirmat analistul. "Rusia se află în acest moment într-un punct foarte periculos, iar acţiunile sale pot duce la izbucnirea unui adevărat război în plin centrul Europei", consideră analistul.

"Situaţia este foarte periculoasă. Riscul unor confruntări directe între soldaţii ruşi şi ucraineni creşte considerabil", a adăugat, la rândul său, analistul Maria Lipman.

Intrarea controversatului convoi umanitar rus în Ucraina intervine cu doar câteva zile înaintea unui summit regional programat în Belarus, unde sunt aşteptaţi, marţi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, liderul rus Vladimir Putin, alături de mai mulţi oficiali europeni, inclusiv şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis, joi, că "va vorbi despre pace" cu Vladimir Putin şi îl va convinge "să-i retragă pe combatanţii" rebeli din estul Ucrainei.

"Ceea ce s-a întâmplat azi sugerează însă că nu mai există nicio speranţă în vederea obţinerii unui progres la reuniunea" din Belarus, a subliniat Maria Lipman.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
CONVOI,
UCRAINA
/actualitate/analiza-rusia-se-expune-unui-risc-major-prin-intrarea-in-ucraina-cu-o-parte-a-convoiului-umanitar-13134793
13134793
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.