Ambasada Marii Britanii: Ordonanţele de urgenţă trebuie folosite pe cât de rar posibil

Autor: Catalina Mihai Postat la 28 august 2014 35 afişări

Ordonanţele de urgenţă trebuie folosite pe cât de rar posibil, aşa cum prevede Constituţia, a precizat, joi, Ambasada Marii Britanii, care nu a dorit să comenteze conţinutul OUG privind migraţia aleşilor locali, subliniind că este o chestiune internă a României.

"Legislaţia privind Statutul aleşilor locali este o chestiune internă a României. Cu toate acestea, aşa cum am spus în numeroase alte ocazii, Guvernul britanic apreciază că modificările legislative intră în competenţa Parlamentului ales democratic", precizează Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

Misiunea diplomatică mai precizează că "ordonanţele de urgenţă trebuie folosite pe cât de rar posibil, aşa cum prevede Constituţia României".

OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la începutul şedinţei Guvernului, că îşi asumă OUG privind migraţia primarilor, pentru că trebuie făcută dreptate, el precizând şi că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile.

”Trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus Victor Ponta.

El a precizat că îşi asumă Ordonanţa de Urgenţă şi că în aceasta va fi stipulat un termen de 45 de zile, în care aleşii locali vor avea posibilitatea să îşi aleagă partidul fără să îşi piardă mandatul.

Iniţial proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.

Înainte de aprobarea Ordonanţei, Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ei.

”Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA remisă, joi, agenţiei MEDIAFAX, înaintea începerii şedinţei de Guvern pe agenbda căreia se află proiectul de act normativ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAREA BRITANIE,
OUG,
MIGRAŢIE
/actualitate/ambasada-marii-britanii-ordonantele-de-urgenta-trebuie-folosite-pe-cat-de-rar-posibil-13163076
13163076
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.