Top BM: Cele mai scumpe lucrari de arta licitate in Romania(GALERIE FOTO)

Postat la 05 mai 2009 410 afişări

Cu o valoare totala a lucrarilor din top 10 care se apropie de 800.000 de euro, piata licitatiilor de arta plastica din Romania pare doar o schita care mai are nevoie de multe tuse de maestru pentru a deveni capodopera.

Topul celor mai scumpe obiecte de arta vandute la licitatie s-a modificat de mai multe ori in ultima vreme. Liderul de patru ani, “Fata culcata in iarba” a lui Nicolae Grigorescu, a fost detronat de doua vanzari record in 2007 ale unor opere de Nicolae Tonitza si Theodor Pallady si de noi recorduri in 2008.

Astfel incat, daca la finalul anului 2005 Nicolae Grigorescu isi adjudecase 8 locuri din top zece, preferatii colectionarilor au devenit treptat Tonitza, Pallady si Petrascu. In martie 2007, “Nud cu esarfa galbena” al lui Pallady devenea cel mai scump tablou cumparat la licitatie de la casa Alis, cu 75.757 de euro. La numai cateva luni, in noiembrie 2007, se vindea lucrarea lui Tonitza “Studiu pentru un portret”, de la casa Monavissa, cu 97.000 de euro. Iar in decembrie 2008, nou-infiintata casa de licitatii Artmark stabilea recordul de pret pe piata romaneasca - 120.000 de euro pentru opera “Fata in roz”, semnata de Nicolae Tonitza. De altfel, pictorul detine suprematia in materie de preturi la licitatie, patru dintre cele mai scumpe tablouri vandute fiind semnate de Tonitza.

Valoarea totala a lucrarilor din top zece se apropie de 800.000 de euro, sub valoarea unui singur tablou vandut in Ungaria, de exemplu (o lucrare a pictorului maghiar Mihaly Munkacsy s-a vandut la pretul record de un milion de euro). “In Romania, cota lucrarilor de arta este inca inferioara in comparatie cu celelalte piete de profil din estul Europei. Totusi, piata romaneasca de arta a dovedit in ultimii ani cresteri anuale ale cotatiei medii cu aproximativ 50% pe an, asadar, o rata de profitabilitate exemplara”, sustine Dragos Farmazon, director de marketing si PR la casa Artmark.

Daca la noi artistii romani nu se ridica la nivelul de vanzari visat de proprietari si de casele de licitatie, lucrurile stau altfel in strainatate. Brancusi este de departe cel mai bine vandut artist roman - cel mai mare pret obtinut pentru o lucrare a sculptorului (“Portrait de Mme LR” - “Portretul doamnei LR”) a fost de 36,79 milioane de dolari, la licitatia colectiei de arta a lui Yves Saint Laurent din luna februarie a acestui an. Anuntul a venit dupa un alt record, 27,45 de milioane de dolari, la o licitatie din 2005 a casei Christie’s. Pretul depasea atunci toate estimarile specialistilor, care evaluasera lucrarea “Pasare zburand” intre 8 si 12 milioane de dolari.

Cat despre piata de licitiatie de arta din Romania, aceasta este impartita de cativa jucatori, care pot fi numarati pe degetele de la o mana - Alis, Artmark, Gold Art, Monavissa si Pogany. Indiferent de nivelul lor, recordurile s-au intamplat intr-o perioada cand piata de arta se afla in plina dezvoltare, iar licitatiile erau din ce in ce mai dese. Totusi, au fost lucrari care n-au depasit sau nici macar n-au atins pretul de pornire. De exemplu, la “Licitatia de iarna” din decembrie 2008 de la casa Artmark au fost incluse nume precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu sau Theodor Pallady. Totusi, tabloul “Tarancuta” al lui Nicolae Grigorescu a fost cumparat la pretul de pornire, 35.000 de euro, desi fusese evaluat intre 100.000 si 150.000 de euro, iar celebrul “Peisaj din Campina” al lui Nicolae Grigorescu s-a vandut cu 42.000 de euro, la jumatate din estimarea facuta de casa de licitatie.

Unul dintre evenimentele cele mai mediatizate de pe piata licitatiilor de arta, duplexul Bucuresti-Paris, anuntat ca o licitatie grandioasa de arta, nu s-a ridicat la nivelul estimat initial. Licitatia s-a desfasurat simultan, atat la Paris, la hotelul Drout Montaigne, cat si la hotelul Novotel din Bucuresti. Pasionatii de arta au putut licita si online, unde intregul proces a putut fi vazut live, in timp real. Recordul, “Natura statica cu carte si fata de masa in carouri” al lui Petrascu, vandut cu 57.000 de euro, nici macar nu poate intra in top 10. Tabloul a fost vandut sub cota minima de estimare, stabilita la 60.000 de euro. Pretul lucrarii de pe locul al doilea se afla la mare distanta - 13.000 de euro pentru tabloul “Toamna” semnat de Laura Covaci.

Cat despre viitor, acesta nu pare zugravit in tuse prea vesele pentru casele de licitatii de arta. Tonul managerilor variaza de la pesimist la foarte pesimist. “Piata de arta sufera din plin in urma declansarii crizei economice; a intrat in suferinta cam pe la mijlocul anului trecut si situatia s-a inrautatit continuu. Estimarile pentru moment nu pot fi decat sumbre. Nu exista niciun semnal ca lucrurile s-ar putea schimba prea curand”, sustine Mihail Papagheorghiu, proprietarul casei de licitatii Alis. El estimeaza o injumatatire a cifrei de afaceri in 2009, de la 2,2 milioane de euro, cat a inregistrat in 2008.

Altii sunt mai optimisti, bazanduse pe ideea ca arta este indeobste una dintre cele mai sigure investitii. “Avem speranta ca oamenii de afaceri vor intelege ca obiectele de arta inca sunt o investitie sigura, de refugiu in aceste momente, cand o buna parte din celelalte domenii unde se investeau bani au devenit nesigure”, afirma Faramazon de la Artmark, bazandu-se pe rezultatele de la cea mai recenta sedinta a casei, unde s-au vandut 45% din loturi pentru suma totala de 200.000 de euro. Artmark s-a lansat pe piata in decembrie 2008, incheind anul cu o cifra de afaceri de 500.000 de euro.

Directorul de marketing estimeaza ca Artmark va obtine in 2009 o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro. Piata este atat de vulnerabila, incat situatia se poate schimba radical de la o luna la alta. Ghildus aminteste ca in aprilie casa a organizat doua licitatii, dar vanzarile au fost de 300.000 de lei, cam jumatate comparativ cu luna martie. “Pana in martie, criza nu s-a simtit. Atunci am vandut obiecte de arta in valoare de 700.000 de lei, dar in aprilie vanzarile au inceput sa scada. Este posibil sa fie o simpla conjunctura determinata de sarbatori”, adauga Luminita Ghildus, proprietara casei Gold Art. “Anul trecut, incasarile totale au fost de 4.440.000 de lei. Imi este greu sa fac o estimare legata de ceea ce se va intampla anul acesta, nu stiu daca vor disparea colectionarii, noi in continuare tatonam terenul. Speram totusi sa nu dispara acest domeniu”, incheie Luminita Ghildus.


Cei mai bine vanduti pictori

 

Urmărește Business Magazin

/topurile-business-magazin/top-bm-cele-mai-scumpe-lucrari-de-arta-licitate-in-romania-galerie-foto-4294153
4294153
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.