Putin se întoarce de unde nu a plecat niciodată

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 martie 2012 58 afişări

Retorica electorală a lui Vladimir Putin tinde să echivaleze victoria în alegerile prezidenţiale a actualului premier rus cu o victorie în lupta contra inamicilor ţării, a celor care vor să destabilizeze statul folosindu-se de protestele de stradă contra regimului de la Kremlin. Dar ce şanse reale au aceste proteste să influenţeze puterea?

Iubiţi Rusia? i-a întrebat Vladimir Putin pe muncitorii strânşi la marele miting de campanie de pe stadionul Lujniki, ridicându-şi ochii de pe foile de pe care le recitase poemul "Borodino" al lui Lermontov, un text patriotic de bază pentru orice şcolar rus.

Prim-ministrul candidat la preşedinţie i-a chemat pe susţinători la luptă contra unui inamic simbolic, identificabil fie cu protestatarii contra regimului Medvedev-Putin, împinşi de la spate de agenţii Vestului, fie cu Vestul însuşi care ar încerca să-i impună Rusiei voinţa sa. "Bătălia Rusiei continuă, iar izbânda va fi a noastră!", le-a promis premierul susţinătorilor săi, unind simbolic ideea de victorie în alegeri cu cea de victorie a Rusiei contra oricui ar ameninţa-o.

Mitingul a fost organizat, tot simbolic, de 23 februarie, Ziua Apărătorului Patriei şi fosta Zi a Armatei Roşii. Iar răspunsul a fost pe măsură: unul dintre cele mai cunoscute bloguri ruseşti, drugoi.livejournal.com, a publicat un lung şir de poze de la mitingul festiv, unde pe pancarte se puteau citi lozinci de la "Volodia, cu tine o să câştigăm!" sau "Putin - o Rusie puternică!" până la "Poporul pentru Putin - Putin pentru popor!" şi "Lui Putin - da! Şvonderilor portocalii - nu!" (aluzie la adepţii locali ai unei mişcări din seria revoluţiilor portocalii ale Estului, orchestrate de occidentali, Şvonder fiind un personaj al lui Bulgakov din "Inimă de câine", prototip al "idiotului util" oportunist).

Abundenţa de simboluri şi aluzii nu trebuie să mire, într-o lume politică unde bătălia electorală s-a dus mai curând pe redutele simbolice ale internetului, folosit atât ca loc de dezbatere a teoriilor de către opoziţie, de lansare a unui ocean de caricaturi şi filmuleţe anti-Putin şi de mobilizare a demonstraţiilor moscovite, cât şi ca platformă de lansare a noilor talente politice: unul dintre potenţialii candidaţi la preşedinţie, Aleksei Navalnîi, este blogger şi a devenit cunoscut ca opozant virtual al administraţiei de la Kremlin. Analiştii occidentali au tratat demonstraţiile din Piaţa Triumfalnaia, care au contestat rezultatul alegerilor parlamentare din 4 decembrie, ca pe un eveniment cu totul neobişnuit, epocal, de tip "piaţa Tahrir" şi de natură să vestească o schimbare profundă în politica rusească; în realitate, ele nu erau nici primele din ultimii 11 ani, nici nu imitau mişcări de protest convocate prin internet în alte părţi ale lumii şi nici nu erau suficient de puternice ca să impresioneze puterea. Aceeaşi ostilitate faţă de regim o aveau şi sutele de protestatari care s-au strâns la înmormântarea Annei Politkovskaia, în 2006, sau miile de oameni participanţi la Marşul Celor care nu sunt de acord, din 2007, reprimat brutal, asta ca să folosim numai două exemple.

Numai că pe atunci nu-i băga prea multă lume în seamă în afara graniţelor Rusiei, sau dacă îi băga în seamă, era de obicei cu concluzia că opoziţia nu e destul de tare ca să creeze o alternativă politică reală. Nici acum nu este: ultimul sondaj de opinie, al institutului independent Levada, l-a dat pe Putin ca favorit în alegerile prezidenţiale din 4 martie cu 63-66% din voturi, uşor sub procentele înregistrate de Medvedev la alegerile din 2008 (70%) şi de Putin însuşi în 2004 (71%). Iar dintre ceilalţi candidaţi, trei sunt "candidaţi de serviciu", foşti prezidenţiabili (Serghei Mironov - stânga moderată, Ghenadi Ziuganov - comunist, Vladimir Jirinovski - dreapta naţionalistă), iar al patrulea e Mihail Prohorov - independent, miliardar intrat în cursă ca posibil "iepure" al lui Putin; niciunul nu-i cotat cu mai mult de 5-10% din voturi. Şi atunci de unde entuziasmul cel nou în faţa protestelor ruseşti?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
rusia,
Vladimir Putin,
alegeri
/special/putin-se-intoarce-de-unde-nu-a-plecat-niciodata-9356595
9356595
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.