Povestea fondatorului Nike, un imperiu de peste 20 de miliarde de dolari

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 28 aprilie 2015 4182 afişări

Philip Hampson „Phil“ Knight, născut în 1938, este un om de afaceri american cunoscut pentru faptul că a pus bazele Nike, una dintre cele mai mari companii specializate în haine de sport din lume.

Povestea fondatorului Nike, un imperiu de peste 20 de miliarde de dolari

Phil Knight a absolvit Universitatea din Oregon, obţinând o diplomă în jurnalism, şi a urmat custuri postuniversi-tare la Stanford Graduate School of Business. Ulterior, el a donat sute de milioane de dolari pentru dezvoltarea celor două instituţii de învăţământ. n 2006, donaţia sa către Stanford a devenit cea mai mare sumă primită vreodată de o astfel de instituţie.

Fiind pasionat de sport, omul de afaceri a câştigat în timpul studiilor numeroase premii la concursuri de alergat. Antrenorul său de atletism, Bill Bowerman, avea să devină peste ani cofondator al companiei Nike.

După absolvirea Stanford, Knight a decis să facă o călătorie în jurul lumii. Una din opriri a fost la Kobe, în Japonia, unde Knight a descoperit pantofii de alergat Tiger, produşi de compania Onitsuka. El a fost atât de impresionat de calitatea superioară şi de preţul mic încât a aranjat o întâlnire cu directorul companiei, obţinând dreptul de a distribui pantofii în partea de vest a Statelor Unite.

La întoarcerea în America, Knight a trimis o pereche de pantofi fostului său antrenor, Bill Bowerman, sperând că acesta va fi de acord să promoveze produsul. Cei doi au ajuns la o înţelegere pe 25 ianuarie 1964 şi au fondat Blue Ribbon Sports, compania care s-a transformat ulterior în Nike. Jeff Johnson, un prieten al celor doi, a sugerat ca numele să fie Nike, după imaginea zeiţei greceşti a victoriei. Logo-ul companiei, considerat unul dintre cele mai puternice din lume, a costat doar 35 de dolari şi este semnat de Carolyn Davidson. Nike este astăzi una dintre cele mai mari companii din lume, cu 44.000 de angajaţi şi încasări anuale de peste 25 de mil-iarde de dolari.

Phil Knight este implicat şi în producţia de filme prin compania Laika, al cărei investitor principal a devenit la sfârşitul anilor ’90. După ce a investit 180 de milioane de dolari în afacere, Knight l-a numit pe fiul său Travis în funcţia de CEO. Primul film realizat sub conducerea acestuia, “Caroline”, a ajuns pe marile ecrane în 2009.

Phil Knight a renunţat la funcţia de CEO al Nike în noiembrie 2004, păstrând doar poziţia din consiliul de administraţie. n 2014, revista Forbes a scris că Knight se află pe locul 43 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la peste 22 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nike,
miliarde,
fondator,
poveste,
capitalist
/special/povestea-fondatorului-nike-un-imperiu-de-peste-20-de-miliarde-de-dolari-14168174
14168174
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.