Cine este omul care a făcut celebre vinurile din Napa Valley

Autor: Georgiana Călin Postat la 25 noiembrie 2016 746 afişări

Cine este omul care a făcut celebre vinurile din Napa Valley

Pionier şi inovator în industria vinurilor, Robert Gerald Mondavi a pus bazele cramei ce îi poartă numele în 1966. Prin utilizarea tehnologiei inovative pentru vinificaţie şi întărind relaţiile cu cultivatorii locali, a reuşit să obţină struguri de înaltă calitate, iar vinurile din Napa Valley au ajuns recunoscute la nivel global.

Povestea începe cu părinţii săi, un cuplu de italieni – Cesare şi Rosa Mondavi – care, proaspăt căsătoriţi în nordul Italiei, s-au mutat la începutul anilor 1900 în Minnesota, SUA. Surprinse de legea adoptată brusc în 1919, ce presupunea interzicerea vânzării alcoolului, familiile italiene, obişnuite cu vinul ca un element de bază al vieţii de zi cu zi, au căutat o lacună a legii ce permitea oamenilor să producă 200 de litri de vin în fiecare an, pentru consumul familial. Ulterior, Cesare s-a implicat în transportul maritim al strugurilor din California şi a observat că majoritatea strugurilor proveneau dintr-un loc numit Lodi. Pentru că a simţit oportunitatea de a face bani, s-a mutat acolo împreună cu familia sa şi a început propria sa afacere de transport maritim al strugurilor pentru familiile italiano-americane. La primul său loc de muncă, tânărul Robert făcea lăzi pentru struguri. Părinţii i-au insuflat încă de mic dorinţa de a munci şi l-au încurajat să exploreze industria vinului, aflată în creştere. După ce a studiat în domeniul afacerilor şi chimia la Universitatea din Stanford, dar şi viticultură la Universitatea din California, Robert Mondavi a intrat cu totul pregătit în industria vinului.

Încrezător că vinurile Napa Valley şi California ar putea sta umăr la umăr cu cele mai mari branduri ale industriei din întreaga lume, a înfiinţat, în 1966, Crama Robert Mondavi în Oakville, California; aceasta era prima mare fabrică de vinuri construită de la prohibiţie.

După succesul vinăriei sale, antreprenorul şi-a propus să creeze vinuri de calitatate, la preţuri accesibile; ştia că regiunea Lodi se poate dovedi ideală pentru cultivarea strugurilor. În 1979, Mondavi a achiziţionat o cooperativă locală de cultivatori de struguri, numind crama după un oraş din apropiere. Aşa a luat fiinţă Woodbridge Winery, prima mare fabrică de vinuri ce a utilizat metoda de presare directă pentru a face vin alb pe scară largă.

De-a lungul timpului, Mondavi a dezvoltat şi vinuri premium, prin care a câştigat respectul şi recunoaşterea cunoscătorilor, iar din 1990 a înfiinţat întreprinderi mixte cu parteneri locali din Europa, America de Sud şi Autralia. Interesaţi de activitatea şi succesul său antreprenorului, povestea lui Mondavi şi compania sa au devenit subiecte de interes pentru specialiştii de vin; într-unul dintre cele mai importante concursuri – Grand European Jury Wine Tasting – din 1997, Robert Mondavi Chardonnay Reserve a fost clasat pe locul întâi. În decembrie 2004, Constellation Brands a achiziţionat fabrica de vinuri Mondavi, pentru aproape 1,36 miliarde de dolari cash, asumându-şi şi preluarea datoriilor firmei.

Robert Mondavi a fost cunoscut şi ca filantrop; în 2001, a donat 10 milioane de dolari pentru a sprijini construcţia Centrului Robert şi Margrit Mondavi pentru Performing Art la UC Davis. Mondavi Center a fost deschis un an mai târziu.

Robert Mondavi a primit în 1989 titlul „Omul anului” din partea Decanter, cea mai importantă publicaţie pentru industria vinului, iar autobiografia sa a fost tipărită în 1998. A decedat în 2008, la 94 de ani, în locuinţa sa din Yountville.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.