Rolul comunicaţiilor în ecuaţia inovaţiei

9 ian 2017

Inovaţiile în tehnologie au permis doctorilor să ofere diagnostice mai bune şi să trateze pacienţii în mod corespunzător; graţie inovaţiei în domeniul medical, numeroase vieţi au putut fi salvate. În zona serviciilor medicale, progresul înregistrat în domenii precum biotehnologia, farmacologia, dezvoltarea dispozitivelor medicale sau a echipamentelor are o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sănătăţii.

„Fără îndoială, în medicină inovaţia are un rol esenţial. Performanţele echipei medicale sunt susţinute de tehnologia de ultimă generaţie, astfel încât în Spitalul Sanador s-au realizat intervenţii de excepţie, multe în premieră naţională (disecţia acută de aortă la un pacient de 97 de ani, primele chemoembolizări cu microsfere absorbabile, naşterea unor copii prematuri cu greutate sub 1000 grame, care ulterior s-au dezvoltat absolut normal, uretroplastii, exenteraţii pelvine şi altele). Sanador este primul centru de excelenţă în chemoembolizări hepatice din Europa Centrală şi de Sud-Est şi al doilea din Europa în care se efectuează şi traininguri pentru medici”, spun reprezentanţii Sanador. „Spitalul Sanador dispune de cele mai inovatoare echipamente care asigură sterilizarea instrumentarului şi a dispozitivelor medicale, prin căldură umedă sau plasmă. Sterilizarea cu plasmă (peroxid de hidrogen) la temperaturi scăzute este o metodă nouă prin care pot fi sterilizate în special echipamentele endoscopice, sensibile la temperaturi înalte şi dispozitivele medicale lungi cu diametru foarte mic, foarte greu de sterilizat, sau dezinfectat prin alte metode. De asemenea, echipamentele prin care se face sterilizarea au rol în prevenţia infecţiilor nozocomiale.”

Dar inovaţia presupune şi colaborare între industrii, iar un exemplu bun în acest sens este parteneriatul dintre Vodafone şi Sanador.

„Vodafone asigură backup pentru conexiunea VPN dintre locaţiile Sanador, ceea ce ne ajută să păstrăm un flux continuu de date. Fiind un business caracterizat de multe situaţii medicale de urgenţă, redundanţa sistemelor de comunicaţii de date este absolut esenţială”, subliniază conducerea Sanador. „Vodafone asigură acces mobil la e-mail pentru departamentul de vânzări, ceea ce scade timpul de răspuns la diverse solicitări.” De asemenea, explică reprezentanţii instituţiei, pacientul Sanador are la dispoziţie un telefon special cu buton de call nurse de la Vodafone. Sistemul de alertare a personalului medical este, de asemenea, un element necesar pentru un spital dotat la standarde internaţionale. „În acest fel răspundem în cel mai scurt timp urgenţelor medicale. În domeniul nostru de activitate, viteza de reacţie poate face diferenţa între viaţă şi moarte.“

Alte beneficii ale parteneriatului cu operatorul telecom se referă la overflow-ul către linia de urgenţă CPU (compartiment primiri urgenţe), care se transferă prin Vodafone către telefoanele mobile ale medicilor de gardă.

Dincolo de sfera comunicaţiilor, o altă inovaţie importantă este neuronavigaţia, sistem computerizat care constă în redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care oferă informaţii utile chirurgului despre poziţia instrumentelor sale.

Utilizând acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza investigaţiilor neuroimagistice prealabile (CT sau RMN) anatomia pacientului 3D şi poziţia instrumentelor chirurgicale în raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putând astfel extirpa tumorile cerebrale cu o precizie deosebită, salvând funcţiile creierului şi reducând leziunile.

Inciziile mari nu mai sunt necesare, pentru că precizia localizării unei tumori este de sub 1 mm cu o astfel de tehnologie. Astfel, printr-o gaură mică se pot scoate tumori foarte mari dacă voletul osos este poziţionat corect, cu atingerea tuturor punctelor tumorii, fără a leza ţesut sănătos. Totodată, scade şi timpul operator principal – într-o tumoră de 5 cm, chirurgul ştie permanent unde se află. Dacă este în centrul tumorii, viteza lui de lucru este foarte mare şi securitatea pacientului creşte semnificativ, pentru că ştie că nu există ţesut sănătos în jur care să poată fi lezat.

Un astfel de sistem de navigaţie, folosit deja în Spitalul Sanador, a intrat la începutul anului şi în dotarea secţiei de neurochirurgie de la Marie Curie, fiind achiziţionat de Asociaţia Inima Copiilor cu sprijin financiar oferit de Fundaţia Vodafone România.

Astfel, de la inovaţii „mici” precum bandajele adezive până la unele complexe precum aparatele de rezonanţă magnetică, organele artificiale sau protezele robotizate, impactul tehnologiei în medicină este unul major.

O campanie Ziarul Financiar și Vodafone

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.