Daniela Irimia, performance coach & business partner, Vision Consulting: Bunăstarea angajaţilor - cum transformă programele de wellbeing organizaţiile?

Postat la 30 ianuarie 2024 138 afişări

Daniela Irimia, performance coach & business partner, Vision Consulting: Bunăstarea angajaţilor - cum transformă programele de wellbeing organizaţiile?

În era agitată a lumii moderne, organizaţiile îşi îndreaptă atenţia către bunăstarea angajaţilor, înţelegând că aceasta nu este doar o responsabilitate morală, ci şi o investiţie strategică în succesul pe termen lung. Programele de wellbeing pentru angajaţi devin tot mai populare, oferind o varietate de beneficii care depăşesc graniţele tradiţionale ale beneficiilor de angajare.

Cererea pentru workshopuri online, accesibile tuturor oamenilor din organizaţiile mari, a crescut constant, în ultimii doi ani, ceea ce a dus şi la diversificarea tematicilor abordate în astfel de programe de wellbeing.

De la webinarii despre dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi cele pentru gestionarea eficientă a stresului facilitate de psihologi cu experienţă la workshopurile de comunicare, parenting sau educaţie financiară, toate aceste programe aduc beneficii semnificative participanţilor.

Creşterea productivităţii şi performanţei este unul dintre elementele ce derivă din programele de wellbeing, care se axează pe îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi mentale a angajaţilor. Prin promovarea unui stil de viaţă sănătos şi oferirea de resurse pentru gestionarea stresului şi a echilibrului între viaţa profesională şi cea personală, organizaţiile observă o creştere semnificativă a nivelului de energie şi a concentrării angajaţilor. Acest lucru se traduce direct într-o creştere a productivităţii şi performanţei individuale şi de echipă.

În plus, programele de wellbeing sunt esenţiale în diminuarea absenteismului, deoarece angajaţii se bucură de un nivel de sănătate mai bun şi obţin mai uşor echilibrul între viaţa persona­lă şi cea profesională. Mai mult decât atât, astfel de programe încurajează crearea unui mediu de lucru pozitiv, contribuind la consolidarea relaţiilor între colegi şi la reducerea conflictelor la locul de muncă.

În contextul în care munca de acasă a devenit ceva normal pentru multe organizaţii, workshopurile online devin şi momente bune de conectare între angajaţii din echipe diferite, fără a fi în cadrul şedinţelor formale.

Un alt beneficiu al programelor de wellbeing se leagă de îmbunătăţirea angajamentului şi retenţiei angajaţilor. Oamenii care simt că organizaţia lor investeşte în bunăstarea lor se angajează mai profund în activităţile zilnice. Programele de wellbeing oferă un sentiment de recunoaştere şi sprijin, ceea ce creşte nivelul de satisfacţie al angajaţilor. Am mai observat în programele noastre de wellbeing şi o îmbunătăţire în ceea ce priveşte nivelul de implicare şi sentimentul de apartenenţă în echipele care primesc constat acces la workshopuri dedicate lor personal.

În consecinţă, organizaţiile care implementează astfel de programe observă o creştere a retenţiei angajaţilor, reducând costurile asociate recrutării şi formării constante a noilor membri ai echipei.

Pe de altă parte, acest tip de programe au impact în ce priveşte fidelizarea talentelor şi atragerea noilor angajaţi. O cultură a bunăstării devine un avantaj competitiv în atragerea şi reţinerea talentelor. Angajaţii sunt mai predispuşi să se alăture organizaţiilor care le oferă programe de wellbeing, înţelegând că angajatorul lor este preocupat de sănătatea şi fericirea lor. Acest aspect devine un punct important în procesul de recrutare şi poate determina candidaţii de calibru să aleagă o anumită companie în detrimentul alteia. Oamenii care simt că au parte de susţinere emoţională din partea angajatorului, îşi vor trata jobul ca pe o activitate care îi aduce beneficii multiple, nu doar bani.

Nu în ultimul rând, acest tip de programe ajută la îmbunătăţirea imaginii organizaţionale. Companiile care inves­tesc în bunăstarea angajaţilor construiesc o reputaţie pozitivă în rândul angajaţilor actuali şi al potenţialilor candidaţi. Această imagine solidă se extinde şi către clienţi şi parteneri de afaceri, consolidând relaţiile şi susţinând creşterea sustenabilă a companiei.

Brandul de angajator are mult de câştigat de pe urma investiţiilor în dezvoltarea oamenilor din organizaţie. Cine crede că AI-ul va locui o echipă bună de oameni creativi şi implicaţi se înşală...

O organizaţie preocupată de bunăstarea angajaţilor săi nu numai că beneficiază de o forţă de muncă mai sănătoasă şi motivată, ci şi construieşte bazele unei culturi organizaţionale durabile şi de succes. Investiţia în programe de wellbeing este, aşadar, un pas strategic pentru organizaţii care doresc să prospere într-un mediu concurenţial tot mai exigent şi complex. Astfel, programele de wellbeing pentru angajaţi nu sunt doar o tendinţă, ci devin o necesitate în mediul de afaceri actual.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.