Cui sa-i „luam capul“ daca la anul impozitele vor creste?

Postat la 30 ianuarie 2006 1 afişăre

Pusi in fata unui fapt implinit, cei mai seriosi politicieni - UDMR-istii - au declarat cu jumatate de gura ca sprijina alegerile anticipate, desi nu le vad rostul, intrucat coalitia avea o majoritate parlamentara care incepea sa functioneze.

Pusi in fata unui fapt implinit, cei mai seriosi politicieni - UDMR-istii - au declarat cu jumatate de gura ca sprijina alegerile anticipate, desi nu le vad rostul, intrucat coalitia avea o majoritate parlamentara care incepea sa functioneze.

Merita pretul platit pentru o instabilitate politica si un nou circ electoral pentru "reforma justitiei", aceste doua cuvinte care stau la baza motivatiei premierului de a cere alegeri anticipate?  

Vor schimba ceva alegerile? Va functiona justitia mai repede si mai bine din toamna? Se va schimba Romania fundamental si peste noapte daca Alianta va castiga mai multe procente? Va conduce Traian Basescu mai confortabil tara si mai bine cu un plus de parlamentari care-l indragesc? De la finalul lui octombrie va rasari o alta economie decat cea pe care o vedem zi de zi? 

M-as bucura daca asa se va intampla, dar la finalul unei zile din octombrie, cand vom vedea daca Alianta a luat mai multe voturi decat detine acum, lucrurile vor fi aceleasi, noi vom fi tot aia, ca si cei care ne conduc. 

Eu privesc lucrurile dintr-o alta perspectiva: cea a omului de afaceri. Pe presedintele Basescu, aceste alegeri l-ar putea ajuta sa-i schimbe pe presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase si pe seful Senatului, Nicolae Vacaroiu. Sau ar putea scapa de prezenta in formula de guvernare a Partidului Conservator, condus de Dan Voiculescu, cel ce l-a ajutat in decembrie sa constituie guvernul tocmai pentru ca tara trebuia guvernata. E OK! Fiecare cu problemele lui.

Dar oare rezolvarea acestor probleme va imbunatati mediul de afaceri, va atrage mai multe investitii straine, va aduce mai multi bani la buget si nu va mai fi nevoie de o crestere a TVA?  

Ma indoiesc ca aceia care cheama tara din nou la urne gandesc in acest fel. Pe politicieni nu-i costa nimic sa vorbeasca despre crestere economica, scaderi de taxe si impozite. Astazi auzi de la ministrul finantelor ca de la anul TVA ar putea creste cu cateva procente, pana la 22%, pentru ca guvernul are nevoie de bani, maine afli de la acelasi ministru ca TVA nu va mai creste pentru ca membrii  coalitiei nu sunt de acord. 

Or fi gasit ei, intre doua interviuri, o solutie pentru a aduce bani mai multi la buget. Mai mult, premierul anunta, in valtoarea discutiilor pe marginea TVA, chiar scaderea contributiilor la asigurari sociale (CAS) de la anul, cu trei sau chiar cu cinci procente. Ii costa ceva pe ei daca anunta ca nu mai creste TVA si scade CAS? Sigur ca nu. Insa pe cei care ii platesc pe presedinte si pe premier sa conduca tara, toate aceste taxe si impozite ii costa. Sunt notiuni reale, nu elemente ale unui discurs politic. 

Pe cine sa "stranga de gat" un om de afaceri daca ia un credit acum, iar TVA creste la anul, pretul produselor se va mari si va vinde mai putin. Tot business planul poate fi dat peste cap, daca piata nu absoarbe majorarea TVA.  Se poate duce el acum la banca sa ceara noi imprumuturi bazandu-se pe afirmatiile membrilor coalitiei ca nu va creste TVA, ci dimpotriva, va scadea CAS eliberand astfel o suma de bani care ar mari cash-flow-ul?  Cred ca bancherul i-ar da cu business planul in cap daca ar introduce in proiectii, pe post de certitudine, ceea ce spun Tariceanu si coalitia. Dimpotriva, bancherul i-ar spune omului de afaceri ca economia e mai riscanta acum, cu toate aceste schimbari fiscale, iar in spatele economiei care duduie, dupa cum spune premierul Tariceanu, se ascund dezechilibre mari, care se largesc pe masura ce coalitia isi vede linistita de alegeri anticipate si de lupta cu Curtea Constitutionala. Cand se vor termina alegerile, peste cei care vor conduce tara se vor pravali deficitul comercial, incasarile mici la buget, criza din sanatate sau preturile mai mari la utilitati. Iar FMI nu te iarta, mai ales cand i-a avertizat pe cei care s-au instalat anul trecut in fotoliile de la Palatul Victoria  sa nu ia masuri fiscale - cota unica - fara sa se asigure ca pot acoperi din alta parte golul lasat in buget.

Eu cred ca cei care vor plati aceste alegeri anticipate nu vor fi cei din PSD sau Dan Voiculescu, ci cei care au grija ca luna de luna sa plateasca salariile membrilor guvernului Tariceanu si al presedintelui Basescu, prin impozitele si taxele varsate la buget. La anul, aceste taxe vor fi mai mari, sa fiti siguri, indiferent cine va castiga. Iar daca cei care dau de munca in tara vor fi nevoiti sa stranga cureaua la afaceri, atunci si celor care muncesc le va merge greu.   

Urmărește Business Magazin

/opinii/cui-sa-i-luam-capul-daca-la-anul-impozitele-vor-creste-979027
979027
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.