RESURSE UMANE

Postat la 22 decembrie 2008 50 afişări

Cresteri salariale, pachete consistente de beneficii, locuri de munca la discretie, rata de fluctuatie mare si recrutori extrem de ocupati. Asa au aratat primele noua luni ale lui 2008. Sfarsitul anului a schimbat decorul: concedieri in masa, romani intorsi din strainatate, angajati mult mai stabili si pretentii salariale la care angajatorii nici n-ar fi visat.

Cu 90.000 de absolventi de studii universitare - dublu fata de anul trecut - la mijlocul anului, ne intrebam daca piata ar putea sa-i absoarba pe toti. Angajatorii spuneau un da ferm. Ba, mai mult, ca tot ar mai ramane locuri libere. Totusi, scenariul a fost deturnat in lunile urmatoare, cand primele efecte ale crizei au lovit piata muncii. Potrivit estimarilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, de la sfarsitul lunii octombrie, peste 23.000 de angajati au ramas fara un loc de munca, in timp ce 19.000 au intrat in somaj tehnic, ca urmare a inchiderii unitatilor de productie.

 

Cei mai afectati au fost angajatii din domeniile unde vanzarile au scazut dramatic si, in consecinta, companiile au fost nevoite sa reduca la maximum costurile sau chiar sa sisteze productia: auto, textile si constructii. Cele mai cunoscute cazuri au fost uzina Dacia din Mioveni, cu 9.000 de oameni trimisi in somaj tehnic, Mechel Targoviste (3.100 de angajati in somaj tehnic), Azomures (2.000 de angajati in somaj tehnic), Ductil Buzau (1.000 de oameni in somaj tehnic) sau TMK Resita (1.000 de angajati in somaj tehnic). Probleme au fost si la Kraft Foods Brasov, unde au fost concediati 440 de oameni, sau la Compania Nationala Posta Romana, unde 500 de oameni au fost dati afara.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
salarii,
locuri de munca,
concedieri,
criza
/cover-story/resurse-umane-3677674
3677674
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.