PETER HAMILTON

Postat la 31 iulie 2007 1 afişăre

"Nu as fi venit in Romania ca sa lucrez pentru o companie multinationala"

 

Peter Hamilton a fost in jur de 15 ani consultant in Rusia, in special pe sectorul de explorare, si a lucrat cu Andre Naniche la mai multe proiecte. Cand Naniche a acceptat functia de CEO la Rompetrol, l-a invitat de mai multe ori pe Hamilton sa vina in Romania "sa arunce o privire la ce face el la Rompetrol". "I-am raspuns politicos ca da, sigur voi veni, imediat ce voi avea putin timp liber", rade Peter Hamilton, care recunoaste ca nu ar fi venit in Romania pentru nimic in lume. Si oricum nu ar fi venit ca detasat al unei companii multinationale: "Daca mi-ar fi spus de exemplu British Petroleum ca vrea sa ma mute la divizia din Romania, i-as fi intrebat de ce nu ma trimit sa dezvolt divizia din Bahamas, ca macar sa ma distrez in timpul liber. Romania nu era pe radarul meu, dar pentru ca mi s-a oferit sa vin intr-o companie romaneasca, mi s-a parut interesant". Hamilton spune asta pentru ca "stie el" cum e la multinationale, unde intalnesti un mare grup de oameni "indoctrinati", care "iti vor pune in fiecare zi pe masa ziarele englezesti si te vor lua cu ei la intalnirile expatilor si vor incerca sa impuna cultura companiei lor in tara respectiva". Asa ca pana la urma a venit si a ramas, primind responsabilitatea de a conduce divizia de upstream (explorare, productie, foraj si servicii petroliere), pe care se bazeaza dezvoltarea companiei in urmatorii ani.

 

Acum ii place foarte mult in Romania si ii pare rau de un singur lucru: "Regret ca am venit, pentru ca este foarte mult de munca aici", rade managerul, pe care il deranjeaza insa faptul ca peste afacerile in plina dezvoltare ale Rompetrol planeaza controversa legata de numele lui Dinu Patriciu. "Ma deranjeaza asta, pentru ca stiu ca este unul dintre cei mai buni oameni de afaceri ai Romaniei, dar pe de alta parte ma bucur ca aceasta imagine nu afecteaza si imaginea celor care lucreaza aici", spune Hamilton. Ii place reactia oamenilor cand le spune ca lucreaza la Rompetrol: "Oh, then you must be good!" ("A, atunci inseamna ca esti bun!").

 

Principalul obiectiv al lui Hamilton la Rompetrol este sa lucreze la imaginea companiei: "Lumea nu ne stie decat ca o companie de rafinare si marketing. Eu vreau sa ne vada si ca o companie de upstream si am la dispozitie doi-trei ani sa transform aceasta imagine".

 

Pana atunci, si lui, si lui Naniche le lipsesc putin Rusia si Moscova: "Acolo aveam o mare varietate de terenuri de golf; aici, in lipsa golfului, mergem la restaurantele din Bucuresti, care sunt foarte bune si ieftine".

 


Varsta: 55 ani

Nationalitate: americana

Functie actuala: Vicepresedinte al Rompetrol Upstream

Experienta: 30 de ani in industria de explorare si productie, pentru British Petroleum si Shell Exploration and Production. Cea mai lunga perioada a petrecut-o in tarile CSI.

Romania: A venit in Romania cu un an in urma pentru postul de la Rompetrol.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PETER HAMILTON
/cover-story/peter-hamilton-1055278
1055278
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.