Business Magazin, în 2005: INVAZIA AUSTRIACĂ. Cum au ocupat redutele româneşti din petrol, bănci, asigurări, afaceri imobiliare şi industria alimentară

Postat la 24 martie 2014 697 afişări

Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de copertă din paginile revistei.

Business Magazin, în 2005: INVAZIA AUSTRIACĂ. Cum au ocupat redutele româneşti din petrol, bănci, asigurări, afaceri imobiliare şi industria alimentară

Au dat lumii valsul, strudelul si cristalele Swarovski iar Californiei un guvernator. Romaniei i-au dat ceva mai putin emblematic poate, dar cu siguranta mai necesar: oameni de afaceri si bani. An de an, austriecii au ocupat redute bine pozitionate in petrolul romanesc, in sistemul bancar, asigurari, afaceri imobiliare si industria alimentara, punandu-si, discret si eficient, amprenta pe afacerile romanesti.

Fara indoiala, investitiile austriece in Romania se pot masura cel mai corect in euro: circa 3 miliarde, potrivit Ambasadei Austriei. Dar se pot masura si altfel: in recorduri, de exemplu. Cea mai importanta privatizare din istoria Romaniei ramane cea prin care un grup austriac, OMV, a preluat SNP Petrom. Sau in numar de tranzactii - un criteriu care ar plasa Austria pe primul loc in topul investitorilor din 2004, cu aproape un sfert din tranzactii, potrivit firmei de audit Pricewaterhouse-Coopers. Un alt record austriac a fost stabilit saptamana trecuta, cand s-a semnat acordul preliminar pentru cea mai mare tranzactie din istoria asigurarilor romanesti.

Dar dincolo de bani, recorduri si premiere, prezenta austriaca in Romania se poate vedea si cu ochiul liber. Un angajat al Austrian Airlines nu are nevoie de cifre pentru a spune ca austriecii fac afaceri bune in Romania. "Bucharest" - asa a fost botezat, toamna trecuta, un Airbus 319 din flota companiei. Deja exista curse directe Timisoara-Viena, respectiv Cluj-Viena. Iar saptamana trecuta de pe aeroportul Sibiu a decolat primul avion direct spre Viena, un parteneriat Austrian Airlines-Tarom. S-au schimbat multe din 1959, cand compania austriaca isi trasa pentru prima data pe harta ruta Viena-Bucuresti.

Concluzia celor 15 ani de investitii in Romania o trage atasatul comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, Johannes Becker. "Romania e una dintre cele mai atractive piete" pentru oamenii de afaceri austrieci, spune el, "in primul rand pentru ca este o piata mare, dar care are si un potential inca neexploatat".

CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din mai 2005.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business magazin,
10 ani,
cover story
/actualitate/business-magazin-in-2005-invazia-austriaca-cum-au-ocupat-redutele-romanesti-din-petrol-banci-asigurari-afaceri-imobiliare-si-industria-alimentara-12321609
12321609
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.