ENERGIE

Postat la 22 decembrie 2008 10 afişări

Daca nu s-a remarcat printr-o crestere a consumului sau prin aparitia unor noi surse de energie, anul 2008 s-a remarcat prin proiecte parafate, din acest punct de vedere fiind cel mai activ an pentru piata de energie din 1990 incoace. Energia a revenit la moda, fiind considerata o investitie sigura intr-o perioada economica incerta.

“Este normal ca bancile sa reactioneze mai bine la o propunere de investitii intr-un domeniu mai ferit din fata problemelor economice globale, asa cum este energia”, sintetizeaza Jean Constantinescu, analist al pietei energetice, o parte din motivele care au facut ca in acest an sa fie lansate cele mai multe proiecte in domeniu. Faptul ca bancile au analizat cu multa atentie cereri de investitii intr-un domeniu de care va fi cu siguranta nevoie a mers in paralel cu o serie de decizii luate la sfarsitul guvernarii liberale in noiembrie 2008. In lunile octombrie-noiembrie au fost semnate patru protocoale de colaborare, dintre care unul pentru Nuclearelectrica (compania de stat si sase investitori privati au semnat infiintarea Companiei de Proiect, care va coordona lucrarile la reactoarele 3 si 4, evaluate la 4 miliarde de euro) si trei pentru grupuri termo. Primul este cel dintre Termoelectrica si Electrabel, filiala grupului energetic francez Gaz de France Suez, pentru o investitie la Borzesti. Al doilea este cel dintre Termoelectrica si CEZ pentru o termocentrala la Galati, iar in cel de-al treilea, compania de stat s-a aliat cu E.ON si Enel pentru o investitie la Braila. Cele trei proiecte termo insumeaza 1.600 MW putere instalata, iar investitia asumata de investitori se ridica la doua miliarde de euro.

 

2008 nu a fost doar anul in care companiile energetice de stat au intrat in sfarsit in parteneriatele private despre care vorbesc de atatia ani. In 2008, au pornit investitii pe cont propriu pentru noi centrale electrice si investitori privati, precum Petrom sau Alro, care s-a asociat cu Interagro. Cele doua proiecte ar putea aduce in piata inca 1.500 MW putere instalata intr-un orizont de timp de patru-cinci ani.

 

Pe langa investitiile in productia clasica de energie, anul 2008 a fost foarte activ si pentru investitorii care s-au concentrat pe proiecte in energia eoliana. Conform informatiilor furnizate de companie, Transelectrica a primit cereri de racordare la retea pentru 4.000 MW instalati in turbine eoliene, respectiv 25% din puterea totala la nivel national si peste posibilitatile retelelor existente. Pentru inceput, vor putea fi integrati in sistem pana la 1.500, maximum 2.000 MW, au declarat oficialii Transelectrica.

 

Interesul pentru energia eoliana in Romania s-a manifestat si in randul a patru operatori vestici de centrale eoliene (Enel, Iberdrola, CEZ si Energias de Portugal), dintre care trei si-au anuntat intentiile in 2008. CEZ si Iberdrola au achizitionat proiecte locale, iar Energias de Portugal a dezvoltat impreuna cu o casa de consultanta un proiect de 226 MW, care prevede instalarea a inca 500 MW. Instalarea a 2.000 MW in centrale eoliene ar putea costa aproximativ 3 miliarde de euro. 

 

REPERE 2008  

  • Companiile energetice de stat intra in parteneriate private - Nuclearelectrica pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda (investitie de 4 mld. euro), Termoelectrica pentru trei proiecte de termocentrale (cu Electrabel, CEZ, E.ON si Enel).
  • Petrom si Alro initiaza investitii pe cont propriu pentru centrale electrice.
  • CEZ, EDP si Iberdrola cumpara de la dezvoltatori regionali proiecte de energie eoliana.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
consum,
surse,
proiecte
/cover-story/energie-3677507
3677507
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.