Dilemele IT-istului: Ne plimbam intre retele? Mai urmeaza falimente in comertul cu electrocasnice si IT?

Postat la 12 ianuarie 2010 15 afişări

Cum suna anul 2010 pentru operatori?

"Este de asteptat sa asistam pe parcursul acestui an la o redimensionare a pietei telecom, situatia economica fiind esentiala pentru modul in care va evolua industria", este de parere Liliana Solomon, directorul executiv al Vodafone Romania. Mai optimist pare sa fie Dinu Malacopol, directorul general al Digital Cable Systems (DCS), care mizeaza pe o stagnare sau o crestere de cel mult 5%, dar efectele diminuarii consumului se vor resimti si in acest an, operatorii de telefonie fiind amenintati in continuare de o scadere a veniturilor, chiar daca probabil mai mica decat nivelul cumulat de 20% inregistrat in 2009. Companiile si-au adaptat serviciile, cea mai vizibila schimbare fiind restructurarea portofoliului in jurul ofertelor cu cat mai multe minute incluse. "Dar competitia in domeniul telecom va continua sa fie la fel de stransa ca si pana acum, mai ales ca piata este deja matura", crede Dorin Odiatiu, directorul de marketing al Orange Romania. Cu atat mai mult cu cat prioritatea Cosmote pentru acest an este integrarea operationala a Zapp si lansarea serviciilor 3G.

Ne plimbam intre retele?

Lansata la sfarsitul lui 2008, portabilitatea numerelor de telefon, prin care consumatorii au posibilitatea sa schimbe furnizorul de servicii de comunicatii fara a schimba numarul de telefon, a avut rezultate destul de mici pana acum si, chiar daca vor exista cresteri, numerele portate in alte retele nu vor depasi cateva sute de mii. In primul an de la lansare, numai aproximativ 157.000 de utilizatori si-au portat numarul de telefon, adica mai putin de 1% dintr-un total de peste 28 de milioane. "Unul dintre obiectivele pentru acest an este reducerea tarifului si termenul de portare a unui numar de telefon in alta retea", spune Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii - strategie care va facilita transferul numerelor de telefon dintr-o retea in alta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
2010,
telecom,
IT&C,
intrebari,
dileme
/cover-story/dilemele-it-istului-ne-plimbam-intre-retele-mai-urmeaza-falimente-in-comertul-cu-electrocasnice-si-it-5318538
5318538
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.