Cel mai mare hotelier din Romania

Postat la 26 februarie 2008 161 afişări

Are aproape 80 de ani, proprietati hoteliere a caror valoare o estimeaza sa ajunga la finele acestui an la 350 de milioane de euro si un registru gros cu planuri. Josef Goschy si-a desemnat mostenitorii si inainte de a se retrage vrea sa le lase pus la punct cel mai valoros activ pe care tocmai l-a cumparat - complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp.

Cele opt decenii de viata ale lui Josef Goschy sunt demne de scenariul unui serial gen „Dinastia“ sau „Familia Guldenburg“: aventura tineretii petrecuta in strainatate, un nou inceput la o varsta la care altii se gandesc la retragere, daca n-au facut-o deja, cei trei nepoti care se pregatesc sa preia conducerea imperiului hotelier.

Genericul curge pe imaginea unei case albe, elegante, situata pe o strada linistita de langa Parcul Trandafirilor din Timisoara. Lui Goschy, postura de sef de dinastie i se asorteaza de minune cu cei doi metri inaltime, coama carunta si alura impecabila.

La sfarsit de ianuarie, omul de afaceri urma sa plece la mare, pentru a-si vizita cea mai noua proprietate, complexul hotelier Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp, pe care l-a castigat la sfarsitul lui 2007, platind 22 de milioane de euro.

„Tremuram de emotie si nici nu indrazneam sa ma uit in jurul meu“, isi amintes te Goschy momentele de la licitatia din 18 decembrie, cand AVAS a scos la vanzare cu strigare complexul din Olimp. Insa dupa ce atat Goschy, cat si principalul sau rival din cadrul licitatiei, adjunctul omului de afaceri Mohamad Murad (unul dintre cei mai cunoscuti investitori de pe litoral), au ridicat cate o data cartonasul, oferind cate doua milioane de euro in plus fata de pretul de pornire al licitatiei, a vazut cu coada ochiului cum „omul lui Mohamad“ a vorbit la telefon cam cinci minute.

„Cand a terminat de vorbit, a venit si m-a felicitat: grupul Majestic se retragea din licitatie“, continua Josef Goschy, amintindu-si ca a castigat gratie unui noroc nesperat - a avut numarul unu in licitatie (regulamentul licitatiilor cu strigare spune ca, la oferte egale, se castiga in ordinea cumpararii caietului de sarcini).

Goschy crede ca ar fi castigat aproape sigur licitatia, chiar daca Murad mergea mai departe: „Eram pregatit sa dau mult- mult pe aceste hoteluri“, insista el. Desi nu vrea sa spuna cati bani pregatise, accepta ca ar fi putut ajunge chiar la dublu (pretul de pornire pentru cele trei hoteluri fiind de 20 de milioane de euro).

Nu numai cartonasul cu numarul 1 i-a purtat noroc. Faptul ca a trebuit sa pluseze cu doar doua milioane pentru a castiga s-a datorat altui noroc: reprezentantii SIF Transilvania, societatea de investitii care detine pachetul minoritar al Olimp Estival SA (proprietarul celor trei hoteluri), venisera la licitatie gata si ei sa dea oricat de mult; au fost opriti insa la intrarea in licitatie de faptul ca sunt actionari la o serie de firme cu datorii la stat.

„Este vorba de niste datorii pe care nu le puteam controla, in unele firme nefiind actionari majoritari“, comenteaza Florian Firu, directorul adjunct al societatii de investitii. Firu accepta ca ar fi mers departe cu suma oferita: „Am pastrat acest pachet la Olimp Estival atatia ani in care complexul a fost total neprofitabil, sperand ca intr-o zi va intra in portofoliul nostru. Acum este prea tarziu“.

Daca nu au castigat complexul, cei de la SIF Transilvania mai au insa un avantaj asupra lui Josef Goschy: pachetul minoritar, pe care omul de afaceri doreste sa il cumpere. „Vom accepta, desigur, sa intram in negocieri pentru acest pachet de actiuni si vom vedea daca il vom vinde sau nu“, spune Firu.

De ce ar vrea Goschy pachetul minoritar? Pentru ca omul de afaceri a urmarit mereu sa fie unicul proprietar al portofoliului sau de active hoteliere. „Nu ma asociez cu nimeni, nu am nimic de impartit cu nimeni, sunt proprietarul tuturor hotelurilor mele si eu iau toate deciziile“, isi expune omul de afaceri filozofia dupa care s-a orientat intodeauna.

Planul lui Josef Goschy este ca, dupa ce ii va fi convins pe cei de la SIF Transilvania sa ii vanda pachetul minoritar, sa includa si cele trei hoteluri de la mare in portofoliul efectiv al Unita Turism, societatea de turism pe care o controleaza. Unita Turism ar detine astfel toate cele 23 de hoteluri ale omului de afaceri, plus cele trei achizitionate anul trecut. Asadar, 26 de hoteluri, totalizand 3.500 de camere si valorand peste 350 de milioane de euro dupa cum citeste Goschy dintr-un registru stufos de pe biroul sau.

„Valoarea aceasta va fi valabila la sfarsitul anului 2008, dupa ce vor avea loc toate investitiile planificate in toate hotelurile mele in acest an“, spune Goschy, adaugand ca valoarea portofoliului sau a castigat o treime prin includerea pachetului majoritar de la Amfiteatru, Panoramic si Belvedere.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cel-mai-mare-hotelier-din-romania-2416086
2416086
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.