Noul numar vechi de telefon

Postat la 21 octombrie 2008 288 afişări

Pentru cine voia sa-si schimbe operatorul de telefonie, problema era pana acum pierderea numarului vechi de telefon. De la 21 octombrie, odata cu introducerea portabilitatii numerelor de telefon, nu mai e nevoie de nicio schimbare de numar.

Bogdan Petre, directorul unei companii de consultanta din Bucuresti, s-a abonat in urma cu patru ani la unul dintre furnizorii de telefonie mobila. Desi pe parcursul timpului alti operatori de pe piata au avut optiuni si pachete mult mai avantajoase, Petre nu a putut sa renunte la abonament, pentru ca majoritatea partenerilor sai de afaceri ii cunosteau acest numar si ii venea greu sa-l schimbe. Acum insa, dupa ce portabilitatea intre retele a numerelor de telefon a fost reglementata de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania, oricine isi va putea schimba furnizorul de telefonie mobila fara sa fie nevoit sa renunte la numarul sau de telefon. “Portabilitatea duce la diminuarea reticentei utilizatorilor de a schimba furnizorul de servicii de telefonie si le asigura o mai mare libertate de alegere”, spune Liviu Nistoran, presedintele ANC. “Scopul portabilitatii este sa stimuleze concurenta intre operatori pentru a oferi servicii inovatoare, de calitate mai buna si la preturi mai avantajoase.” Numerele portate pot fi atat cele de telefonie fixa, de telefonie mobila, dar si altele, precum numerele de telefon destinate serviciilor de apel gratuit, serviciilor bazate pe numere de acces universal (de tip 0801) si serviciilor cu tarif special (ca 0900, 0903 sau 0906). Abonatii de telefonie fixa pot sa-si pastreze numarul de telefon cu conditia ca numerele de telefonie fixa sa fie portate in interiorul aceluiasi judet sau in interiorul municipiului Bucuresti. Abonatii la telefonie mobila, la randul lor, pot sa-si pastreze numarul cand se muta de la un operator la altul, indiferent de tehnologia de furnizare a serviciilor, de modalitatea de plata sau de tipul de servicii furnizate. Pentru ca utilizatorii sa poata face insa diferenta intre doua retele de telefonie mobila cand apeleaza la serviciul de portabilitate, ANC a impus furnizorilor care practica tarife diferite in functie de reteaua de destinatie a apelului obligatia de a transmite gratis un ton distinctiv, prin care utilizatorii sa fie avertizati ca apelul respectiv este terminat in alta retea decat cea in care este initiat. O alternativa pentru furnizori este de a transmite gratuit un mesaj vocal prin care utilizatorii sa fie avertizati ca numarul apelat a fost portat. Potrivit ANC, portarea numerelor de telefonie fixe catre retelele de telefonie mobila si invers nu este posibila.

 

In majoritatea statelor europene, introducerea portabilitatii s-a simtit din plin la nivelul anului trecut. Un raport al Comisiei Europene precizeaza ca aproape 12 milioane de cetateni comunitari si-au schimbat furnizorii de telefonie in 2007. Pana in luna octombrie 2007, la nivelul statelor membre care au raportat datele la Bruxelles, exceptie facand Marea Britanie si Polonia, se inregistrau 47 de milioane de numere mobile portate de la lansarea acestei facilitati. Cele mai multe schimbari de operator le-au facut finlandezii (peste 68%) si danezii (42%), in timp ce in tari ca Germania, Grecia, Franta si Portugalia ponderea este sub 3%.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telefonie,
mobil,
portabilitate,
operatori
/business-hi-tech/telecom/noul-numar-vechi-de-telefon-3345200
3345200
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.