Gadget Review: Cel mai bun iPhone creat vreodată - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 19 noiembrie 2017 1844 afişări

3 noiembrie a fost ziua în care toate televiziunile şi site-urile au fost invadate de lansarea oficială a celui mai nou telefon iPhone, intitulat X (10) pentru a celebra cei zece ani de la lansarea primului iPhone. Tim Cook, CEO-ul Apple, l-a prezentat cu mult entuziasm şi a spus că este telefonul viitorului. Aşa să fie oare?

Primul lucru pe care-l observi la noul iPhone este ecranul, însă nici marginea rămasă în partea de sus a ecranului nu trece neobservată.

Apple a venit după mulţi ani cu un nou design pentru telefoanele sale şi astfel compania americană s-a alăturat modei smartphone-urilor cu ecranele întinse până în margini. Mai mult, a schimbat display-urile IPS LCD în favoarea OLED, regăsit în majoritatea smartphone-urilor high-end Android. Noul ecran Retina HD este impresionant, plăcut de privit, culorile sunt redate corect, destul de luminos pentru a putea fi folosit fără probleme în orice situaţie.

Spre deosebire de Samsung, care vrea să-ţi dea impresia că ecranul este infinit, fără margini, Apple a mers în direcţia opusă şi a înconjurat tot ecranul cu o margine neagră contrastantă, pentru a delimita intenţionat suprafaţa. Cât despre marginea de sus, e un pic bătătoare la ochi la început, însă apoi te obişnuieşti şi nu este deranjată. Singurele momente când chiar o observi este atunci când urmăreşti un film sau când joci, deoarece marginea mănâncă din spaţiul de vizualizare. Atunci când te uiţi la un video, îl poţi vedea în modul clasic, cu margini negre în stânga şi în dreapta, sau în modul zoom, întinzând imaginea până în margini. Al doilea mod reprezintă un mod mai estetic de a consuma media, însă telefonul taie din imagine, cu alte cuvinte dacă ai informaţii în partea de jos a ecranului, o să le vezi tăiate, ceea ce este păcat.

Tot la capitolul design merită menţionat faptul că acum telefonul este îmbrăcat în sticlă, pentru a putea fi încărcat wireless, ceea ce-l face mai fragil. Aşadar, telefonul arată premium, se simte premium, mai puţin ieşirea din relief a camerei de pe spate. Nu este o alegere foarte inspirată, mie unul nu-mi place, şi nici practică, deoarece dacă foloseşti telefonul în timp ce se află pe masă, se va clătina puţin din cauza camerei.

Apple a eliminat butonul de home şi astfel te obligă să înveţi gesturi noi de navigare, însă sunt destul de intuitive şi nu cred că vor da bătăi de cap utilizatorilor. Mai mult, după câteva zile, eu mă obişnuisem deja cu gesturile şi le făceam şi pe telefonul meu Android. Face ID, metoda de securitate şi de deblocare a telefonului cu faţa utilizatorului, funcţionează surprinzător de bine şi în perioada de testare am încercat diferite metode de deblocare şi au funcţionat foarte bine (în soare, în întuneric, la distanţă). De menţionat este faptul că deşi sistemul este eficient, nu este la fel de rapid ca vechiul sistem, Touch ID. În plus, asta înseamnă că nu poţi debloca telefonul fără să-l priveşti, astfel că nu poţi să citeşti discret un SMS în timp ce vorbeşti cu cineva.

Cum era de aşteptat, iPhone X, oferit pentru test de iStyle - Apple Premium Reseller, funcţionează foarte bine, aplicaţiile, jocurile sunt foarte fluente şi nu o să ai probleme cu el la acest capitol. Cei 3 GB de RAM, alături de procesorul A11 Bionic şi procesorul grafic Apple duc orice sarcină la bun sfârşit cu brio. Am jucat jocuri cu grafică impresionantă, precum Gear Club sau Marvel Champions, dar şi joculeţe de realitate agumentată şi totul a mers bine. Totuşi, de fiecare dată când am jucat mai mult de 4-5 curse în cadrul Gear Club am sesizat că telefonul se încălzea destul de tare în zona camerei foto. Important de ştiut este faptul că şi iPhone 8 şi 8 Plus sunt la fel de performante ca şi X.

Acum să trecem la un element extrem de important pentru majoritatea persoanelor care sunt dispuse să dea sute şi chiar mii de euro pe un telefon: performanţa fotografică.  La fel ca şi în cazul iPhone 8 Plus, iPhone X are un sistem de două camere de 12 MP, doar că senzorul teleobiectiv de pe X are o deschidere maximă a diafragmei de f/2.4 faţă de f/2.8 (8 Plus). Ambele camere au stabilizare optică, pot filma 4K la 60 cadre pe secundă şi full HD la 240 de cadre pe secundă. Camera de selfie este una de 7 MP şi cu o deschidere de f/2.2. Cert este că atât iPhone 8, 8 Plus, cât şi X fac fotografii bune, excelente pe timp de zi, deşi în tonuri mai calde decât în realitate, şi cu destul de puţin zgomot în imagine în fotografiile de noapte. Marile noutăţi la iPhone X sunt modul portret şi noile metode de iluminare a subiectului (în postproducţie).

Aşadar, modul portret face portrete foarte bune, fundalul este frumos înceţoşat, iar de cele mai multe ori subiectul este bine delimitat de fundal. Cât despre calitatea efectelor de iluminare, aşa şi aşa, câteodată aduc îmbunătăţiri semnificative fotografiei, alteori o strică. Depinde mult de lumina în care a fost pozat subiectul şi gustul în materie de imagine al utilizatorului. De exemplu, eu am găsit că doar modul de ”studio light“ este util, cel de ”countour light“ mi se pare că doar înnegreşte subiectul, iar acelora de ”stage light“ nu le văd rostul. Probabil că Apple va face îmbunătăţiri legat de acest aspect în viitor.

Dacă modul de portret funcţionează aproape perfect cu camera principală, în schimb camera frontală cu modul nu pare a funcţiona chiar atât de bine, blurând destul de artificial backgroundul, de multe ori prea mult din părul subiectului fotografiat. De asemenea, am observat că imaginea îşi pierde destul de mult din calitate în cazul selfie-urilor făcute seara pe stradă, într-un local, în situaţii de luminozitate scăzută etc.

Videourile sunt clare, culorile redate corect, stabilizarea optică funcţionează foarte bine şi se descurcă destul de bine şi pe timp de noapte, fără să supraexpună şi fără prea mult zgomot.

De asemenea, o noutate o reprezintă Animoji, emoticoanele ce prind viaţă sub bagheta Apple: adică îţi poţi trimite mesajele vocale către prieteni întruchipat într-un panda, o vulpe sau chiar... un rahat. Tehonologia funcţionează bine, emoticoanele sunt expresive şi-ţi ”copiază“ destul de bine mişcările muşchilor feţei. Sunt distractive, însă utilizabile doar în iMessages.

iPhone X are o baterie de 2.716 mAh, ceea ce înseamnă o autonomie de o zi, o zi şi jumătate de lucru, Apple susţinând două ore în plus de funcţionare faţă de modelul iPhone 7. Nu este rău, se putea şi mai bine, însă problema este timpul de încărcare destul de lung, de peste două ore de la 0 la 100%. De exemplu, în 30 de minute, cu aparatul din dotare, s-a încărcat doar 16%. Cu un alt tip de încărcător, cumpărat de la Apple, compania din California susţine un procent de încărcare de 50% în 30 de minute. Asta mi se pare că este ca şi cum ai promite că Dacia atinge 200 km/h, dar trebuie să-i cumperi un alt motor faţă de cel cu care vine dotată.

Este frumos, performant şi face fotografii bune, dar întrebarea rămâne: merită telefonul peste 1.000 de euro, este iPhone X telefonul viitorului? La prima întrebare fiecare răspunde cu propriul buzunar, iar eu consider că este prea scump. Iar la a doua întrebare răspunsul este nu chiar, dar este un pas în direcţia potrivită.

CASETĂ TEHNICĂ

DISPLAY 5,8 INCHI, SUPER AMOLED (2.436 X 1.125 PIXELI, 458 PPI)

SISTEM DE OPERARE IOS 11.1

PROCESOR APPLE A11 BIONIC

PROCESOR GRAFIC APPLE GPU

MEMORIE 3 GB RAM

STOCARE INTERNĂ 64 GB

CAMERA PRINCIPALĂ SISTEM DUAL DE 12 MP F/1.8 & F/2.4, STABILIZARE OPTICĂ, ZOOM OPTIC 2X, FILMARE 4K 24/30/60 FPS, 1.080 P 30/60/120/240 FPS

CAMERA FRONTALĂ 7MP, F/2.2, 1.080 P 30 FPS

BATERIE 2.716 MAH

GREUTATE 174 G

PREŢ 5.398 LEI

CASETĂ TEHNICĂ

DISPLAY 5,8 INCHI, SUPER AMOLED (2.436 X 1.125 PIXELI, 458 PPI)

SISTEM DE OPERARE IOS 11.1

PROCESOR APPLE A11 BIONIC

PROCESOR GRAFIC APPLE GPU

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.