Gadget Review: Când autonomia bateriei este o prioritate

Autor: Florin Casota Postat la 20 noiembrie 2016 966 afişări

După cum am dezbătut în urmă cu câteva numere într-un material de copertă, bateriile telefoanelor inteligente reprezintă călcâiul lui Ahile pentru tehnologia actuală. Iar cel care va pune pe piaţă o baterie care durează o săptămână sau care se va încărca în doar câteva minute va fi marele câştigător. Allview promite până la patru zile de utilizare fără încărcare.

Tot în acel articol menţionam un nou telefon al celor de la Allview, P9 Energy, despre care românii susţineau că bateria va ţine între două şi patru zile, în funcţie de nivelul de utilizare a smartphone-ului. Noi am primit pentru testare Allview P9 Energy Mini, fratele mai mic al unui „monstru” de 5,5 inchi, care are 4 GB şi o baterie uriaşă de 5.000 mAh. În schimb, P9 Energy Mini are o diagonală de 5 inchi, 3 GB RAM, 16 GB memorie internă şi o baterie de 4.000 mAh.

Displayul este unul IPS HD (1.280x720 pixeli), deşi mi-aş fi dorit unul Full HD, are un procesor MediaTek quad-core la 1,3 GHz, rulează Android 6.0, este dual-SIM, are o cameră principală de 13 MP şi una frontală de 5 MP. Fără să o mai lungim: ţine bateria cât susţine Allview? Oarecum. În perioada de testare telefonul a rezistat fără probleme două zile, însă nu am prins patru zile de utilizare fără încărcare.

Allview P9 este un telefon cu o formă deja devenită clasică, cu o carcasă policarbonată care mi-a dat dificultăţi în a deschide telefonul pentru a-mi pune bateria şi cartela. Totuşi telefonul este puţin cam grăsun, atingând o greutate de 181 g, ceea ce poate nu părea mult, dar greutatea este evidentă atunci când este comparat cu alt telefon. Trecerea de la telefonul personal la P9 Energy Mini nu a fost uşoară din această privinţă, însă la final mă obişnuisem cu greutatea acestuia în buzunar. Un lucru care m-a deranjat la designul telefonului este folia de protecţie cu care vine şi care nu se întinde pe întreg ecranul telefonului şi în plus, după câteva zile de utilizare, deja se zgâriase.

După cum ziceam, displayul are o rezoluţie de doar 1.280x720 pixeli, dar care face o treabă bună în regim de utilizare zilnică; cu toate acestea, să nu vă aşteptaţi la prea multe când vine vorba de vizionarea de clipuri video sau de gaming, mai ales din cauza faptului că ecranul se întunecă destul de mult când telefonul este privit dintr-un unghi mai mic de 45 de grade.

Deşi telefonul este propulsat de un procesor MediaTek quad-core de 1,3 GHz, pe care l-am întâlnit şi la alte telefone din această categorie de preţ (900-1.200 de lei), nu m-am confruntat cu poticniri ale sistemului de operare datorită celor 3.GB de RAM, cum s-a întâmplat în cazul altor telefoane cu MediaTek dar cu doar 2 GB RAM. Meniul este fluid şi chiar şi nici când aveam zeci de aplicaţii deschise nu am simţit niciodată o încetinire în procesare. Dacă jocurile casual nu au probleme la rulare, cele care necesită mai multe resurse rulează satisfăcător, fără a uimi. Apropo de poticniri, funcţia de touch a ecranului nu a funcţionat tot timpul cum trebuie, mai ales în zona celor trei butoane funcţionale de la baza telefonului.

După cum spuneam, telefonul P9 Energy Mini rezistă cu succes două zile, dar nu am prins patru zile, la nivelul meu de utilizare, însă pot întrevedea acest număr pentru un utilizator care nu navighează atât de mult pe internet, care poate nu ascultă prea mult muzică şi nu se joacă. Astfel, pentru două zile de uz telefonul este nevoit să stea la încărcat undeva la două ore şi jumătate. Nu e rău.

Camera foto este una la nivelul aşteptărilor pentru un telefon din această categorie de preţ, adică fotografiile realizate în timpul zilei la lumină naturală arată bine, mai ales pe ecranele mici, dar nu-ţi va înlocui prea curând camera foto. În situaţiile de luminozitate scăzută, fotografiile sunt cel mult mediocre. În plus, aplicaţia de cameră foto a celor de la Allview mi s-a părut destul de înceată, mai ales pe timp de noapte. Camera Allview are diferite setări precum HDR, night mode, panorama, GIF etc., dar şi un mod de timelapse, ceea ce le permite viitorilor cumpărători să se joace cu modurile de fotografiere.

În concluzie, Allview P9 Energy Mini este un smartphone utilitar ce are o autonomie a bateriei îndelungată, nu se blochează în utilizarea zilnică, dar care este cam greu şi nu oferă o experienţă multimedia foarte bună, ceea ce îl face perfect pentru oamenii interesaţi mai mult de utilitate decât de design şi fineţe.


CASETĂ TEHNICĂ:

Display - IPS 5 inchi

(1.280x720 pixeli)

Procesor -

MediaTek quad-core 1,3 GHz

Video - Mati T720MP2

RAM - 3 GB

Memorie internă -

16 GB, slot pentru carduri microSD

Sistem de operare - Android 6.0

Cameră principală -

13 MP, autofocus

Cameră frontală - 5 MP

Baterie - 4.000 mAh

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
autonomie,
baterie,
gadget,
prioritate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.