Fitness pentru creier

Postat la 05 iunie 2007 1 afişăre

Teama de imbatranire, mai exact de pierderea agilitatii intelectuale, a creat aproape o inflatie a metodelor de exersare a mintii si a jocurilor care stimuleaza memoria. Cautati un test sau un sfat pentru mentinerea mintii in forma? Incercati, evident, pe Internet.

Teama de imbatranire, mai exact de pierderea agilitatii intelectuale, a creat aproape o inflatie a metodelor de exersare a mintii si a jocurilor care stimuleaza memoria. Cautati un test sau un sfat pentru mentinerea mintii in forma? Incercati, evident, pe Internet.

 

Acum cativa ani, mai multi oameni de stiinta au facut un experiment in urma caruia au comparat performantele in materie cenusie intre un grup de tineri si un altul de persoane in varsta. Surprinzator, echipa tinerilor a avut un punctaj disproportionat de mare in raport cu grupul secund. Apoi au repetat experimentul, dar au schimbat ora desfasurarii pentru 8 dimineata. Ca din senin, grupul seniorilor a reusit sa-si adauge un numar important de puncte, iar tinerii au obtinut un punctaj mult mai mic. Acesta este enuntul justificarii date de cei care au lansat in versiune alfa un serviciu web care sustine ca poate antrena si mentine inteligenta unei persoane indiferent de ora la care ajunge "la sala". Proprietarii site-ului, firma Lumos Labs, sunt sustinuti si de un grup de profesori in neurologie de la Universitatea Stanford din Statele Unite, carora li se atribuie verificarea testelor de pe site. Lumosity a combinat cunostinte despre neurologie, psihologie si stiinta cognitiva pe care le-a sintetizat intr-un program menit sa maresca performantele de memorare, viteza de intelegere a informatiilor si autocontrolul. Conform Lumosity, dupa varsta de 30 de ani, creierul uman incepe sa-si incetineasca procesele - un motiv pentru care celor aflati in aceasta delicata situatie li se recomanda sa incerce programele prezente pe pagina web. Continutul site-ului este structurat in 29 de teste, fiecare dintre ele obligatorii pentru a trece la nivelul urmator. Tot acest antrenament este acum gratuit, pentru ca programul se afla inca in versiune de testare alfa, in care se observa reactia utilizatorilor inainte de a ajunge sa fie promovat. In viitorul abonament la sala de fitness intelectual este inclus si un "antrenor personal", care le spune clientilor ce zone ale creierului ar trebui sa fie exersate in mod special si care sunt progresele facute de-a lungul timpului. Jocurile de memorie, cum sunt si cele de pe site-ul Lumosity, sunt foarte populare in Japonia si incep sa fie adoptate si in Europa. Unul dintre jocurile pentru consola PlayStation a Sony care reproduce aceeasi idee s-a vandut pana acum in mai multe milioane de exemplare. Trecerea de la consola la mediul online este chiar un pas logic. Din pacate, dupa primele cateva experiente cu aceste programe de dopare a atentiei, testele au un grad mai mare de previzibilitate si pot fi usor trecute. Dar, pentru simpla relaxare, isi mentin eficacitatea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Fitness pentru creier
/business-hi-tech/fitness-pentru-creier-1009396
1009396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.