Cinemateca electronica

Postat la 23 mai 2006 1 afişăre

Filme vechi de aproape 100 de ani ies la lumina datorita unor tehnologii care au fost inventate in ultimul deceniu. Mai mult, acestea pot fi descarcate integral de pe Internet, gratie faptului ca au iesit de sub protectia legii copyright-ului.

Filme vechi de aproape 100 de ani ies la lumina datorita unor tehnologii care au fost inventate in ultimul deceniu. Mai mult, acestea pot fi descarcate integral de pe Internet, gratie faptului ca au iesit de sub protectia legii copyright-ului.

 

Avantajele de a avea astazi o conexiune de viteza mare la Internet nu sunt deloc putine. Multe categorii de consumatori traiesc un sentiment ce se poate rezuma simplu: "Ce bine ca traiesc in epoca Internetului". Sa-i luam, de pilda, pe iubitorii filmelor clasice. Datorita accesului mult mai facil la spatiul de stocare digital si a inmultirii conexiunilor rapide, a fost posibila aparitia unui site care colectioneaza filme foarte vechi, din anii ‘30-’40, pe care le scoate la liber pentru a fi descarcate de pasionati - http:// imovies.blogspot.com.

 

Ce parere aveti de titluri ca "20.000 de leghe sub mari", versiunea din 1916? Sau de sansa de a-l vedea pe comicul Buster Keaton in filme precum "Capra" (1921) sau "Baloonatics" (1923)? Ca sa nu mai vorbim de "Pustiul", primul film de lung metraj al lui Charlie Chaplin, turnat in 1921. Tocmai pentru ca multe dintre acestea sunt necunoscute chiar si pentru cinefilii impatimiti, fiecare film este insotit de un scurt paragraf de prezentare, pentru a-i ajuta pe internauti sa-si stabileasca prioritatile si sa decida care dintre titluri merita descarcate mai intai.

 

Pentru a accentua parca contrastul intre aceste comori istorice ale cinema-ului (filmate in ani in care nu numai computerul, dar nici televizorul nu exista) si gradul de dezvoltare al tehnologiei de astazi, multe dintre filme sunt disponibile pentru download si in formatul MP4 - special pentru a putea fi incarcate pe playerele portabile iPod. Adica niste gadgeturi de ultima ora care sunt celebre si pentru faptul ca pe ecranele lor au avut un succes fulgerator seriale de ultima ora ca "Lost" sau "Neveste Disperate".

 

Daca n-aveti un iPod dotat cu ecran ce poate reda clipuri video, nu e nici o problema. Multe filme pot fi descarcate si in format MPG, pentru a fi vizionate pe computer. Iar daca spatiul de stocare este o problema - si poate deveni, avand in vedere ca unele filme au 3-4 GB, puteti apela la link-ul "Stream" pentru a vedea filmul direct de pe site, fara a-l mai descarca in prealabil.

 

In ton cu tehnologia de ultima ora care compune motorul site-ului, va puteti abona si la un flux de informatii de tip RSS pentru a fi anuntat automat atunci cand pe site apar noutati, daca acesta poate fi un termen potrivit pentru niste filme vechi de aproape un secol.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cinemateca electronica
/business-hi-tech/cinemateca-electronica-1005986
1005986
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.