Sosete din panza de paianjen

Postat la 18 decembrie 2007 2 afişări

Privita cu uimire si admiratie de multa vreme, fibra din care isi confectioneaza paianjenii panzele, considerata una dintre cele mai rezistente din natura, va putea fi - intr-un viitor nu prea indepartat - utilizata ca material pentru diverse articole, de la sosete la ata de pescuit si veste antiglont.

Cercetatorii din diverse tari cauta demult o cale de a obtine matasea de paianjen, aceste insecte neputand fi exploatate intr-o crescatorie, din cauza teritorialitatii pronuntate si a canibalismului lor. Solutia pare sa fi fost gasita de catre o echipa de oameni de stiinta japonezi de la Nagano, condusa de catre profesorul de genetica entomologica Masao Nagaki. Acestia au injectat genele unei specii de paianjen in viermi de matase, ai caror coconi au ajuns sa contina in proportie de 10% substanta utilizata la fabricarea panzei de paianjen si se spera ca proportia va putea fi crescuta la 50%. Firele de matase pe care paianjenii le folosesc pentru a urca si cobori au o rezistenta la intindere de cinci ori mai mare decat cea a unui fir de otel de aceeasi grosime si o capacitate de absorbtie a impactului superioara kevlarului, fibra folosita la confectionarea vestelor antiglont. Matasea de paianjen si-ar putea gasi utilizarea si ca inlocuitor al nailonului la racordajele rachetelor de tenis, precum si pentru producerea plaselor si a atei de pescuit, in acest din urma caz avand ca avantaj faptul ca este biodegradabila.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stiinta,
tehnologie
/arta-si-societate/panorama/sosete-din-panza-de-paianjen-2310465
2310465
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.