Padurea de sculpturi

Postat la 22 decembrie 2008 25 afişări

Timp de trei luni, la Bucuresti se va afla in premiera “Pasarea in spatiu”, una dintre capodoperele lui Brancusi, parte a uneia dintre cele mai mari colectii private de sulptura.

Arta a devenit un simbol al statutului social, ravnita atat de marile familii cu istorie, dar si de bancherii de pe Wall Street aflati in cautarea unor plasamente pentru bonusurile lor generoase ori de noii imbogatiti din Rusia sau India. Toti declara sus si tare ca motivul care i-a manat sa colinde lumea in cautare de piese rare si valoroase a fost dragostea pentru arta. Insa putini sunt dispusi sa doneze colectiile unui muzeu si sa lase la o parte alternativa lucrativa. Cel mai recent exemplu - Pierre Bergé, cofondatorul casei Yves Saint Laurent, a anuntat ca anul viitor va scoate la licitatie colectia de arta pe care a detinut-o im­­preu­na cu defunctul Yves Saint Laurent. Colectia include opere cu semnaturi impresionante - Brancusi, Braque, Matisse, Mondrian, Picasso sau Goya.

 

Exista insa si amatori de arta care uita de valoarea exponatelor pe care le detin si prefera sa le lase prin testament pentru ca, dupa moartea lor, colectiile adunate in zeci de ani sa fie expuse intr-un muzeu.

 

Un exemplu este colectia italianului Simon Spierer, “Padurea de sculpturi”, expusa pana la inceputul lunii martie la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti. Spierer a facut abstractie de faptul ca numai sculptura lui Brancusi, “Pasarea in spatiu”, a fost evaluata la peste 20 de milioane de euro si si-a donat colectia Muzeului Landului Hessen din Darmstadt. Muzeul a decis ca, pana la finalizarea lucrarilor de renovare, expozitia sa fie itineranta, inainte de oprirea la Bucuresti poposind la Atena (unde a fost considerata evenimentul anului) si la Sofia. 

 

“Padurea de sculpturi”, considerata una dintre cele mai mari colectii private de sculptura din secolul al XX-lea, cuprinde 40 de piese, opere ale celor mai importanti sculptori ai epocii, printre care Constantin Brancusi, Hans Arp, Alberto Giacometti, Henry Moore si Isamu Noguchi, dar si un tablou semnat Andy Warhol.

 

“Nu-mi pot imagina viata fara arta”, obisnuia sa spuna Simon Spierer. Om de afaceri nascut in Italia, dar stabilit in Elvetia, Spierer a facut avere din comertul cu tutun. A inceput sa colectioneze arta in anii ’50, iar in anii ’60 a deschis o galerie impreuna cu sotia sa, Marie-Louise Jeanneret, in Champel, in apropierea Genevei.

La inceput a fost pasionat de pictura, insa si-a vandut aceasta colectie (care cuprindea tablouri de Picasso sau Miro) pentru a se dedica sculpturilor. Galeria de arta a fost inchisa in 2004, la moartea lui Marie.

 

“Padurea de sculpturi” are ca punct central capodopera lui Brancusi, “Pasare in spatiu”, expusa pentru prima data in Romania. Colectionara Peggy Guggenheim a impartasit in revista “Cahiers d’art” povestea achizitionarii capodoperei lui Brancusi de catre Spierer. “In iarna anului 1940 l-am cunoscut foarte bine pe Brancusi. De mult imi doream o lucrare de-a lui, dar pana in momentul acela nu realizasem ca o pot avea. In final m-am decis, dar pretul cerut de el era fantastic. Pana la urma am reusit sa ne intelegem si am cumparat sculptura pe care mi-o doream cu adevarat. Brancusi a trebuit sa o lustruiasca, ceea ce a durat saptamani; intotdeauna facea el insusi genul acesta de munca manuala - unul dintre motivele pentru care sculpturile lui sunt atat de frumoase. (...) Brancusi mi-a adus-o cu masina lui, cu lacrimile curgandu-i pe obraji. Nu am aflat niciodata de ce plangea - poate pentru ca se despartea de pasarea sa preferata!”

 

Singura pictura din colectie, “Taigan si Wedma cu stapanul lor”, are o poveste la fel de interesanta. Spierer organiza tabere de creatie la Boissano, unde a renovat case vechi pe care le-a pus la dispozitia tinerilor pictori si sculptori. Pe Andy Warhol l-a intalnit la Paris si i-a facut propunerea sa participe la tabara de la Boissano. Raspunsul lui Warhol a fost dispretuitor - nu-l interesa lumea artistica de la Milano sau Genova, ci numai personalitati de calibrul lui Mao sau Monroe. Spierer a replicat ca si-ar fi dorit ca Warhol sa-i picteze cainii. Raspunsul se pare ca l-a impresionat pe artist, care a acceptat in cele din urma invitatia. La Boissano a pictat Warhol portretul celor doi ogari Barzoi ai lui Spierer, Taigan si Wedma. Iar colectionarul a ajus sa fie protagonist din intamplare, pentru ca Warhol s-a inspirat dintr-o fotografie in care acesta isi tinea cei doi caini pentru a putea fi pozati.

 

Lucrarile incluse in expozitie acopera o perioada de peste 70 de ani, incepand cu anul 1927, cand a fost creata Pasarea lui Brancusi, si pana in 2004, de cand dateaza sculptura lui Laurent de Pourry. Pretul unui bilet este de 5 lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arta,
lifestyle,
expozitie,
sculptura
/arta-si-societate/lifestyle/padurea-de-sculpturi-3677997
3677997
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.