Firmele luminoase, din nou în Havana

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 09 iulie 2016 88 afişări

Firmele luminoase, din nou în Havana

Odată cu deschiderea Cubei spre lume, pe lângă turişti au apărut şi cei care caută să restaureze elemente care ţin de istoria ei. În această a doua categorie se încadrează arstistul contemporan cubanez Kadir Lopez şi americanul de origine cubaneză Adolfo Nodal, fost director al unei instituţii culturale din Los Angeles, care şi-au propus să readucă firmele luminoase la Havana, scrie LA Times.

Foarte întâlnite în anii treizeci, patruzeci sau cincizeci, acestea erau un simbol al modernismului şi prosperităţii, dar după instaurarea regimului Castro au fost treptat oprite, fiind considerate prea comerciale şi greu de întreţinut, unele ajungând chiar să fie demontate pentru valorificarea materialelor din care erau confecţionate. Având deja experienţă în restaurarea unor firme luminoase din Los Angelesul de altădată, Nodal l-a cooptat pe Lopez, proiectul lor dorind să-i inspire pe potenţialii întreprinzători cubanezi să-şi deschidă afaceri şi, bineînţeles, să atragă turişti.

Cei doi au reuşit să restaureze 42 de vechi firme luminoase pe trei artere din Havana şi au de gând să ajungă la 150 în următorii doi ani, după care speră să crească numărul de firme luminoase la 500 şi chiar să asigure alimentarea unora dintre ele cu panouri solare. Proiectul lor avansează uşor, datorită numărului redus de aprobări pe care trebuie să le obţină, principala problemă fiind finanţarea; reuşesc să atragă bani prin crowdfunding, petreceri de strângere de fonduri sau chiar tururi ale firmelor luminoase pentru turişti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cuba,
firme,
restaurare,
turisti,
atragere,
deschidere
/arta-si-societate/lifestyle/firmele-luminoase-din-nou-in-havana-15520496
15520496
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.