Eu risc, tu risti - CBRE Eurisko

Postat la 03 martie 2008 168 afişări

Piata fierbe si CB Richard Ellis cumpara. Gigantul american in domeniul consultantei imobiliare a achizitionat in luna februarie firma locala Eurisko, in cadrul uneia dintre cele mai complexe tranzactii din mediul de business romanesc.

In contextul crizei imobiliare de la nivel international, americanii de la CB Richard Ellis ar fi putut sa renunte la decizia de a achizitiona Eurisko, una din primele companii de pe piata de consultanta imobiliara din Romania. Mai ales ca la inceputul acestui an colapsul actiunilor pe bursa a dus la injumatatirea valorii acestora.

Reprezentantii CBRE au considerat insa tranzactia ca fiind "strategica" si au semnat, pe 8 februarie, contractul prin care Eurisko a devenit, pentru 35 de milioane de dolari (24 de milioane de euro), CBRE Eurisko. ?Vanzarea Eurisko a fost una dintre cele mai complexe tranzactii de tip M&A de pe piata locala, din punctul de vedere al duratei - un an jumatate, al contextului international nefavorabil si al amplorii partilor - cea mai mare companie romaneasca independenta de consultanta imobiliara si unul dintre cei mai mari jucatori mondiali de profil.

19 oameni au fost implicati in negocierile de punere la punct a contractului dintre Eurisko si CBRE. Desfasurarile de forte au implicat opt oameni din partea Eurisko, asistati de trei avocati de la firma de avocatura Biris Goran si trei consultanti de la casa de investitii Capital Partners. De cealalta parte, cei cinci reprezentanti ai CBRE includeau si avocatii de la Badea Clifford Chance, firma care i-a consiliat pe americani pe parcursul tranzactiei. Auditul companiei Eurisko a fost realizat de PricewaterhouseCoopers.

Eurisko, cu 120 de angajati si o cifra de afaceri pe 2007 de 14,3 milioane de euro, este al doilea mare jucator de pe piata locala de consultanta imobiliara, dupa subsidiara din Romania a Colliers International. Daca nu ar fi fost CBRE Eurisko, cel mai probabil ar fi fost La Salle Eurisko, dat fiind interesul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang La Salle pentru firma romaneasca. Jones Lang La Salle a intrat impreuna cu CBRE in pozitii finale pentru achizitia Eurisko, dar in cele din urma romanii au optat pentru ultima dintre acestea. Compania de consultanta imobiliara Eurisko a fost fondata in 1997 de patru ingineri, Adrian Capraru, actualul director de operatiuni, Ionut Dumitrescu, fostul sau coleg de armata, Gabriel Marchievici si Dan Vasilache. In urma tranzactiei, managementul noii formate CBRE Eurisko va fi format din Radu Lucianu, in calitate de Country Manager, precum si de cinci parteneri - Alexandra Dimofte, Ionut Bordei, Luiza Moraru, Catalina Jigman si Razvan Iorga.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Eu,
risc,
,
tu,
risti,
-,
CBRE,
Eurisko
/arta-si-societate/lifestyle/eu-risc-tu-risti-cbre-eurisko-4074066
4074066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.