Uimitoarele poveşti ale lui Jennifer Egan

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 20 mai 2012 57 afişări

Editorii vehiculează categorii care-i ajută să caracterizeze şi direcţioneze romanele pe care le propun cititorilor. Commercial fiction – este o etichetă care avertizează lectorul că se află în faţa unei cărţi potrivite pentru momentele de relaxare şi de vacanţă.

Literary fiction, în schimb, este o formulă care promovează romane singulare, lecturi pe care nu le uiţi o viaţă. Este şi numele noii colecţii de la editura Pandora M. Literatura de calitate presupune nu doar poveşti bune, ci şi scriitori de valoare. Colecţia debutează două romane: "Pe aici au trecut Cuţitarii" de Jennifer Egan (vezi foto), romanul care în 2011 a fost recompensat în SUA cu multe premii prestigioase, printre care şi Pulitzer, şi cartea foarte tânărului autor Stephan Kelman, "Şi porumbeii vorbesc englezeşte" - un roman care a făcut valuri pe piaţa de carte britanică.

Jennifer Egan este fără îndoială o maestră a cuvintelor, reuşind să compună un roman puzzle surprinzător: Poveştile de viaţă ale mai multor personaje, relatate rând pe rând din perspectiva fiecăruia, se îmbină într-un tablou pe care sfârşitul cărţii îl dezvăluie în întregime. Din Africa până în Napoli, New York şi San Francisco, de la producători muzicali la generali vinovaţi de genocid, autoarea reuşeşte să ţeasă cu vervă şi rafinament vieţile personajelor sale. Urmărim viaţa lui Bennie Salazar, un mogul bătrân al showbiz-ului, şi a Sashei, mult mai tânăra lui asistentă: un road-movie prin muzica punk a tumultoşilor ani '70, prin suburbiile de azi ale New Yorkului, prin vieţi încercate de eşecuri trecute şi dezamăgiri viitoare.

"Şi porumbeii vorbesc englezeşte" este o poveste care se derulează, de această dată, în suburbiile britanice şi relatează, prin vocea lui Harri, un puşti ghanez emigrat, candoarea şi şocul pe care acesta le trăieşte încercând să se adapteze unei noi civilizaţii. Atunci când un băiat este înjunghiat şi moare pe stradă, iar încercările poliţiei de a găsi martori ai evenimentului se lovesc de tăcerea oamenilor, Harri decide să înceapă o investigaţie proprie. O poveste despre nevinovăţie şi experienţă, speranţă şi realitate dură, portretul fascinant al unui băiat care încearcă să găsească un echilibru în viaţă.

Jennifer Egan, "Pe aici au trecut Cuţitarii"; Stephan Kelman, "Şi porumbeii vorbesc englezeşte", Editura Pandora M, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/uimitoarele-povesti-ale-lui-jennifer-egan-9649765
9649765
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.