Profetiile lui Chomsky

Postat la 08 iulie 2008 11 afişări

„Daca ar trai in Italia, Germania, Franta sau Marea Britanie, Chomsky ar avea in mod curent la dispozitie spatiu editorial in toate ziarele importante ale acestor tari”, spunea publicistul, romancierul si regizorul Tariq Ali.

Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanti si inzestrati ganditori ai lumii contemporane, personalitate ce a revolutionat teoria lingvistica (este parintele gramaticii transformationale), traieste insa in SUA, loc unde articolele sale - cel putin cele adunate in aceasta carte - nu-s bine primite. Critic acerb al neoliberalismului, autor al multor analize privind politica externa americana, nu-i profet in tara lui, desi e cat se poate de convins de justetea misiunii sale de propovaduitor. Pe aceasta tema, iata-l vorbind pe Bogdan Lepadatu in prefata editiei pentru limba romana a cartii: „O parte insemnata din Biblie este dedicata unor oameni care condamnau crimele de stat si practicile imorale. Ei sunt numiti profeti. In termeni contemporani, acesti profeti sunt intelectualii disidenti”.

„Interventii” este titlul ultimului sau volum de eseuri de atitudine politica, comentarii scrise in perioada 2002-2009 (dupa publicarea cartii sale „9/11”), care ataca virulent deciziile politice ale Casei Albe, ale Pentagonului si ale tuturor corporatiilor imbogatite de pe urma politicii externe a SUA. „Chomsky crede ca libertatea de a pune sub semnul intrebarii Puterea reprezinta nu doar o oportunitate, ci o responsabilitate”, spune primul editor al cartii sale, Greg Ruggiero. Fara parti-pris-uri pentru o tabara politica sau alta, el nu inceteaza sa denunte esecurile si iluziile americane si sa sustina sansele de reabilitare a notiunilor de dreptate si libertate si chiar de regandire a autoritatii statale, avand uneori in fata ochilor modelul Uniunii Europene, care reprezinta, in opinia sa, „una dintre cele mai sanatoase evolutii” petrecute la nivel global.

Noam Chomsky

„IntervenTii”, Editura Vellant, Bucuresti, 2008

 


Noutati

Fuga de sine

Roman scris in 1960 (si care a fost urmat de „Rabbit Redux” si „Rabbit Is Rich”), „Fugi, Rabbit” descrie trei luni din viata lui Harry Angstrom, zis si Rabbit. Individul are 26 de ani, este casatorit cu Janice, a fost un talentat jucator de baschet in vremea liceului, iar acum vinde fleacuri pentru bucatarie. Considerand ca mariajul lui este ratat si ca viata „middle class” nu i se potriveste, se hotaraste sa plece de-acasa, in cautarea implinirii personale. Intalneste o prostituata, Ruth, dar se intoarce la nevasta din pricina unei subite crize de gelozie. Cum Janice ramane gravida, Harry aka Rabbit mai incearca o data sa-si carpeasca existenta de cuplu, se angajeaza la atelierul socrului sau, dar fuge din nou de statornicie, incercand fie flirturi pasagere, fie extaz sexual in bratele parasitei Ruth. Du-te-vino-ul iepuresc continua ametitor, printre jaloane tragice, iar Rabbit se zbate zadarnic dintr-o parte in alta, fara sa-si poata gasi echilibrul.

John Updike „Fugi, Rabbit”,

Editura Humanitas Fiction, Bucuresti, 2008

Secretele MI6

Nascut la Lima in 1963, Eric Frattini a fost corespondent al Cadena Ser, al ziarului Cinco Días si al Canal Plus in Orientul Apropiat. A acoperit jurnalistic, de-a lungul vremii, toate conflictele din regiune, precum si razboaiele din Kurdistan si Cecenia. Este autorul a cinci carti de mare succes, intre care se cuvin amintite o biografie a lui Usama bin Laden si o ampla ancheta asupra serviciilor secrete ale Vaticanului. „MI6” reprezinta incercarea sa de a dezvalui cateva dintre secretele strasnic pazite ale Departamentului Militar de Spionaj numarul 6, unul dintre cele mai putin cunoscute servicii secrete ale lumii, care a intrat in legenda datorita unor personaje de roman precum James Bond, George Smiley si Harry Palmer. Adevarata amploare a activitatilor MI6 in cea de-a doua parte a Razboiului Rece nici nu este cunoscuta, desi dupa 1994 unele detalii au fost desecretizate. Trebuie precizat ca nu exista inca o istorie oficiala - abia in 2005 profesorul Keith Jeffrey, expert in istorie britanica al Universitatii Belfast, a fost insarcinat sa scrie istoria MI6.

Eric Frattini - „MI6, Secretele din Legoland”,

Bucuresti, 2008

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/profetiile-lui-chomsky-2765496
2765496
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.