Consumati si iar consumati

Postat la 29 martie 2010 13 afişări

Dupa duo-ul care a scris best-sellerul “Funky Business”, urmeaza alt cuplu de suedezi economişti-filozofi, care emit reflectii despre internet si viitorul acestuia.

"Netocratia. Noua elita a puterii si viata dupa capitalism" porneste de la premisa ca, in pofida asteptarilor initiale, internetul e orice, numai democratic nu. "Cei care controleaza retelele interactive detin puterea", spun Alexander Bard si Jan Söderqvist, care au si gasit o denumire pentru noua aristocratie, noua clasa conducatoare: Netocratia. Autorii semnaleaza "schimbarea stafetei", schimbarea uriasa care are loc: dupa cum elita capitalismului este inlocuita de netocratie, tot asa proletariatul va fi inlocuit de "consumtariat". Consumul galopant, exagerat, febril, marca a acestui secol, ne transforma intr-o clasa de fiinte care consuma si atat, indemnati sau chiar obligati de tot ce ne inconjoara, de la reviste la reclame, prieteni sau mesajele subliminale.

Ideea e interesanta, desi deloc noua, iar autorii reusesc sa arate ca lumea virtuala, expansiunea fantastica a internetului este propulsata in primul rand de inovatie, dar si de lacomie, ceea ce nu va servi la instaurarea unei democratii, ci, dupa cum profetesc ei, la ascensiunea fara drept de apel a netocratiei. Sau, daca vreti, capitalismul a fost inlocuit de informationalism, iar tinerii aceia ciudatei care inventau tot felul de retele sociale si gadgeturi in garajul parintilor lor sunt noii stapani ai lumii. si ai nostri.Cartea nu ofera referinte, dar e scrisa foarte informat, ceea ce ii poate consola pe cei obisnuiti sa consulte lista bibliografica a unei lucrari de economie. Din nefericire, cei doi suedezi nu ofera o solutie, ci doar explica problema. A bon entendeur, salut.

Alexander Bard si Jan Söderqvist "Netocratia", Editura Publica, 2009

Aparitii noi:

  • Drama in Paris

    Cu toate ca titlul i-ar putea face pe indragostitii aflati la Paris sa viseze la o primavara in Gradinile Luxemburgului sau la copacii infloriti din Buttes Chaumont, atmosfera din "Aprilie in Paris", scris de Michael Wallner, este mai degraba dramatica. Actiunea are loc in 1941, cand Michael Roth, un german de 21 de ani, vorbitor perfect de franceza, este racolat de Gestapo ca interpret pentru interogarea localnicilor Parisului aflat sub ocupatie nazista. Michael este totusi diferit de colegii sai, care isi petrec timpul liber in cluburi de noapte. O cunoaste pe Chantal, fiica unui anticar, iar intre ei se infiripa o poveste de dragoste aparent nevinovata, dar care va avea consecinte tragice.

    Michael Wallner "Aprilie in Paris", Editura Trei, 2010

  • Istoria in imagini

    Editura Rao s-a gandit sa traseze firul istoriei prin 93 de planse, harti si ilustratii in "Atlasul de istorie a lumii". Momentele care au marcat istoria sunt subliniate cu ajutorul textelor de sinteza, dar atlasul scoate in evidenta si evenimentele mai putin cunoscute care au legatura cu tema. Istoria este prezentata dinamic, fiecare moment pare un cadru dintr-un film. Materialul e impartit in functie de epoci, de la preistorie pana la epoca contemporana, dar interesant este accentul pus asupra temelor fierbinti din mileniul III. Folositoare sunt si tabelele cronologice de la final, ce reiau etapele marcante ale istoriei, precum si indicele de locuri si personaje, care usureaza cautarea.

    Atlas de istorie a lumii Editura RAO, 2009

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/consumati-si-iar-consumati-5780188
5780188
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.