Cine mai are nevoie de căsătorie?

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 11 februarie 2012 29 afişări

După "Paradoxul iubirii", romancierul şi eseistul Pascal Bruckner îşi continuă dizertaţia despre dragoste şi fericire, subiecte pe care confraţii săi contemporani le-au abandonat, cu dispreţ, de multă vreme.

De această dată, punctul de focus este căsătoria, o chestiune mult mai arzătoare decât ar părea la prima vedere. Asta dacă luăm în calcul tendinţa dramatică de scădere a vizitelor de cuplu la ofiţerul stării civile şi creşterea, la fel de îngrijorătoare, a vizitelor la judecător, în vederea divorţului. Ce e de făcut? Să ne întoarcem la amorul liber, să revenim la căsătoria din interes?

Sprijinindu-se pe statistici la zi şi folosind drept cauţiune textele unor clasici al literaturii franceze (Maupassant, Mauriac sau Proust), autorul îşi desfăşoară întregul rafinament stilistic şi puterea de seducţie retorică ca să pledeze împotriva romantismului, principalul vinovat pentru eşecul angajării sentimentale.

Pascal Bruckner, "Oare mai există căsătoria din dragoste?", Editura Trei, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/cine-mai-are-nevoie-de-casatorie-9226869
9226869
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.