Aveti nevoie de-un ideal?

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 06 noiembrie 2010 224 afişări

Celor care sunt scindati intre viziunile lor idealiste si constrangerile lumii reale filozoful si psihologul francez Michel Lacroix le propune o solutie concilianta, recomandandu-le sa traiasca cu capul in nori si picioarele pe pamant.

E nevoie sa ai un ideal in viata ca sa traiesti fericit? Da, raspunde autorul nostru, dar cu conditia sa ramai vigilent si sa nu fetisizezi idealismul. Idealul reprezinta o valoare morala privilegiata, in jurul careia se desfasoara multa pasiune; este o conditie de eocolit a echilibrului psihic, care ne da impulsul de a ne autodepasi. In numele acestei valori, dorim sa transformam realitatea, asa incat idealul va deveni o fabuloasa parghie a schimbarii. Nimic maret nu se poate face in lipsa unui ideal; acesta este carburantul vietii colective, dar si al aceleia personale si reprezinta marca identitatii noastre umane. Iar campurile de manifestare ale idealului sunt multiple, de la ecologie, ca ideal al omului impacat cu natura, pana la toleranta, ca imbratisare a diversitatii. Important este ca acest ideal sa nu devina obsesiv, ca in nocivitatea angajamentului total si a sacrificiului continute de idealurile fanatice, care in decursul secolului XX, prin nazism, fascism si stalinism au dezvaluit efectele perverse ale anumitor aspiratii.

Dar idealul si urmarirea lui prezinta si alte capcane. In primul rand, pericolul erorii. Poti sa urmaresti un ideal care nu corespunde cu personalitatea ta profunda, ci doar cu norme dictate de societate sau de familie. Idealul iti poate taia puntile de comunicare cu realitatea sau cu cei din jur si te poate sechestra intr-un monolog cu tine insuti. Atunci cand, de pilda, iubirea devine un ideal de viata, se poate intampla sa nu mai vrei sa incerci experienta realului, a cotidianului.

Prin urmare, nu numai ca sta in puterea noastra sa combinam intelept aspiratia spre ideal cu implicarea in real, ci este chiar de dorit. La nivelul profesiei, Lacroix propune o forma "de ambitie temperata" in fata presiunilor pe care le exercita nevoia de excelenta si perpetua schimbare tehnologica. Dorinta de reusita este necesara, insa doar cu conditia sa nu devina o obsesie.

Michel Lacroix, "Sa ai un ideal", Editura Trei, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
ideal,
Michel Lacroix,
societate,
filozofie
/arta-si-societate/carte/aveti-nevoie-de-un-ideal-7695835
7695835
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.